Новини

Румен Радев: България е неделима част от Европа не по милост, а по принос

  24.05.2023 12:35  
Румен Радев: България е неделима част от Европа не по милост, а по принос
  bTV

„От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука, славянската книжовност, богомилството са вградени в културния код на континента. За това ние българите сме неделима част от Европа, не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това“. Това заяви президентът Румен Радев по случай 24 май.

Радев заяви, че има един ден в годината, когато България изглежда така, както искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим – сваляме доспехите, зарязваме дискусиите, крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари. „На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били и искаме да сме като тях – възторжени и откриващи света. Спомняме си учителите, които са ни направили хора“, заяви държавният глава.

„На 24 май всички българи имаме повода да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее чрез нас. Че всички заедно подреждаме своя собствен дом, нека го пазим. Нека днес създавайки българския език в нашите разговори, да го правим толкова богат и изразителен, колкото го наследихме от нашите предшественици“, заяви държавният глава.

Той определи наградата „Букър“ на Георги Господинов като признание за българския език и просвета и един прекрасен подарък за днешния празник

„Убеден съм, че духовният подем, който залива българските площади днес ще ни помогне да надмогнем изпитанията“, заяви Радев.

 

Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14