Свят

В Гърция ще има предсрочни избори, вероятно на 25 юни

  24.05.2023 15:20  
В Гърция ще има предсрочни избори, вероятно на 25 юни

Последният опит за съставяне на правителство в Гърция се провали и в страната ще има предсрочни парламентарни избори, най-вероятно на 25 юни.

В страната се проведоха редовни избори на 21 май, на които управляващата „Нова демокрация“ убедително спечели, но все пак не успя да си осигури парламентарно мнозинство. Партията на премиера Кириакос Мицотакис получи 146 от 300 места в парламента, следвана от СИРИЗА – 71 места, ПАСОК – 41, Гръцката комунистическа партия – 26, и Гръцко решение – 16.  

Президентът Катерина Сакеларопулу свика лидерите на петте партии, които влязоха в парламента, за да разбере дали са склонни на коалиции за съставяне на правителство. Партийните лидери очаквано, не са дали съгласие за този вариант.

Сакеларопулу е предприела следващия ход – да призове председателя на една от върховните съдебни инстанции в страната – Върховния съд, Държавния съвет и Сметната палата – да състави служебно правителство до следващите избори. Със задачата ще бъде натоварен Йоанис Сармас, председател на Държавния съвет.

Парламентът, който беше избран на 21 май, ще се събере за един ден – вероятно на 28 май, за да положат клетва новите депутати и да изберат председател и зам.-председатели. 

Изборите на 21 май се произведоха по обикновената пропорционална система, приета при управлението на опозиционната в момента лява партия СИРИЗА. Тя предвижда местата в парламента се разпределят в съотношение, което отговаря на броя гласове, получени от всяка политическа сила. Новият вот обаче ще бъде по старата система, според която първата сила получава до 50 места допълнително в парламента. Това ще осигури на „Нова демокрация“ абсолютно мнозинство и самостоятелно правителство, ако повтори резултата си от първия вот.