Икономика

Печалбата на Газпром се е сринала с 40%

  24.05.2023 17:54  
Печалбата на Газпром се е сринала с 40%

Въпреки опитите на прокремълските пропагандатори да поддържат бодряшки тон за мощта на руската икономика и силните държавни финанси, фактите са красноречиви  - ситуацията в страната агресор се влошава. Негативните сигнали идват особено силно от сектори, които са стожери на руското стопанство, а господарите на Кремъл смятаха да използват като геополитическо оръжие срещу неприятелския запад - газовата и нефтената индустрия.

Нови данни разкриват, че още през миналата година, в която цените на природния газ достигнаха невиждани върхове, нетната печалба на руския гигант "Газпром" се е сринала с над 40%. Ето защо бордът на компанията преди дни е взел решение да не разпределя дивиденти на акционерите си. "Газпром" е публично дружество, чиито акции се търгуват на борсата и затова е длъжно да оповестява финансовите си резултати.  

Руският концерн е най-големият производител на природен газ в света и е ключов за бюджета данъкоплатец. Драматичното свиване на печалбата несъмнено е лоша новина за руската хазна. Междувременно "Газпром" успя да загуби най-важните си пазари - в държавите  от ЕС, като започна да ги рекетира с нови схеми за плащане на газа, със затваряне на кранове на международни газопроводи, с ограничаване на доставките. 

И макар че кремълската пропаганда неспирно обяснява как газовите и петролните потоци са пренасочени на изток, към Китай, Индия и че проблеми няма, на 4 май финансовото министерство призна, че  приходите от двата сектора във федералния бюджет през април са се свили с 64% на годишна база (и с 5,9% спрямо март).

Междувременно котировките на природния газ продължават да спадат - за ужас на режима на Путин, който бе убеден в началото на войната, че ще съсипе ЕС с космически цени на основните енергоизточните и ще разполага с преливащ от приходи бюджет.

Борсовите котировки на природния газ в Европа в момента кръжат около 30 евро за мегаватчас, или малко над 318 долара за 1000 куб. метра. Толкова ниски цени за последно е имало през ноември 2021 г., показва статистиката на нидерландската TFT - най-голямата газова борса в Европа. Миналата година Москва плашеше европейците, че ще им се наложи да купуват руски газ по 4000 долара за 1000 куб. м.

Тези дни Катар предупреди Европа да не се успокоява, че е преодоляла проблемите, като подчерта, че отминалата топла зима е била голям късмет. От Доха дори прогнозират, че същинските проблеми с доставките на  природен газ предстоят.  Зад тези настойчиви предупреждения всъщност прозира ясна икономическа цел - Катар се надява да ги осигури пазари в ЕС, като подпише дългосрочни договори.

Още сигнали

Тези дни се появи още една изненадваща новина  -  руското правителство обмисля да забрани износа на бензин, за да предотврати недостига на горива в страната и повишаването на цените. Това съобщиха редица медии, позоваващи се на "Ройтерс". Кабинетът в Москва вече реши да намали с 50% държавната помощ за рафинериите, което е още един знак за проблеми с бюджета.

Подкрепата за нефтопреработвателните компании е сериозна - измерва се с десетки милиарди  рубли.  Тя е под формата на данъчни облекчения - на рафинериите се възстановява част от платените акцизи.  През април сумата е достигнала почти 80 млрд. рубли. Решението за орязването на държавната помощ влиза в сила от юли.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14