Свят

СЗО заговори за нова пандемия: Следващата ще е далеч по-смъртоносна

  25.05.2023 17:05  
СЗО заговори за нова пандемия: Следващата ще е далеч по-смъртоносна

Макар че в началото на май Световната здравна организация (СЗО) официално обяви края на пандемията от коронавирус, сега нейният ръководител Тедрос Гебрейесус предупреди международната общност да се готви за ново предизвикателство.

По думите му е от изключителна важност държавите по света да не допускат повече същите грешки, както беше с COVID-19 в началото. В тази връзка той призова за приемането на единен протокол за реакция на световно равнище, за да се знае какво точно трябва да се прави в случай на избухването на поредната пандемия.

В рамките на Общото събрание на организацията в Женева Гебрейесус обяви, че пред света наближава нова пандемия.

Все още продължава да има реална заплаха от появата на друг вариант, който да предизвика нови вълни на зараза и смърт. Говорим за патоген, който има силата да бъде в пъти по-смъртоносен, заяви Гебрейесус.

Според редица здравни експерти въпросът не е дали ще има следваща пандемия, а кога ще настъпи и как да бъдем готови за нея.

Когато следващата пандемия почука на вратата ни, а това неизбежно ще стане, ние трябва да сме готови да я отблъснем по категоричен и колективен начин, допълни още Гебрейесус, цитиран от 20minutos.

Ръководителят на СЗО изтъкна нуждата от разработването на общ механизъм, който да възпре разпространението на бъдещия патоген, който би могъл да обхване планетата само в рамките на дни, както беше случаят с коронавируса.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14