Новини

Финалният списък с министри в проектокабинета Денков-Габриел остава неясен

  25.05.2023 18:30  
Финалният списък с министри в проектокабинета Денков-Габриел остава неясен
  БТА

  • ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговорят за министерски постове
  • ДБ няма да имат министри, но ще подкрепят правителството
  • Възраждане, БСП и ИТН остават в опозиция

Финалният списък с министри в проектокабинета "Денков-Габриел" остава неясен. Очаква се да бъде обявен до дни. Възможно е това да стане още утре, информира БНТ.

По наша неофициална информация от ГЕРБ-СДС са поискали още министерства - поне три, сред които вътрешното и правосъдното, но от ПП-ДБ са отказали. Промени в първоначалния състав все пак се очакват.

Кандидатът за министър-председател Николай Денков заяви, че от ГЕРБ-СДС имат желание за още министерски постове в бъдещия МС, но затова има процедура и финалното решение ще бъде на ПП-ДБ.

От своя страна Христо Иванов каза, че ДБ няма да имат представители в МС, но ще подкрепят правителство с втория мандат.

От ДПС заявиха, че ще наблюдават процесите отстрани, БСП за България и ИТН няма да подкрепят правителство с втория мандат, а от парламентарната трибуна. От "Възраждане" нарекоха голяма част от народните представители "предатели".

Ще остане ли Мария Габриел единствения представител на ГЕРБ в кабинета с втория мандат на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България"? Такива са изгледите. По списъка все още се работи. По неофициална информация е възможна смяна на петима министри: на вътрешните работи, икономиката, труда и социалната политика, земеделието и на туризма. Преговорите за кабинет вървят нормално и в близките дни поименният списък ще бъде обявен, каза кандидатът за премиер Николай Денков:

- Има ли желание от ГЕРБ за включване на още техни министри във вашият кабинет?

"Разбира се, че има желание, но ние имаме определени правила. Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас. След това, ако има промени, както стана дума, трябва да бъдат утвърдени от двете страни."

"Предпочитание беше за формат - изцяло неутрален и експертен, но ние разбираме и ще бъде много важно да има правителство, така че най-вероятното ни решение ще бъде, че няма да участваме със свои политически представители в този кабинет, но ще дадем политическа подкрепа в парламента за него. Но окончателното решение ще бъде взето от нас и от останалите колеги, доколкото разбирам от ДБ, когато видим окончателния състав", заяви Христо Иванов, ПП-ДБ.

В декларация от “Възраждане” нарекоха "предатели" и "мутри" представители на почти всички парламентарни формации и определиха бъдещия кабинет така:

"Една битка, която в последния месец се превърна в любов, а днес ще приключи и със сватба. Горчиво за политическите младоженци. Или хора като Бойко Борисов, по чудо оцелял в мутренските години в края на миналия век и добре преориентирал се към политиката", каза Деян Николов, "Възраждане".

Веднага след това изказване, цялата парламентарна група на ГЕРБ напусна залата, а малко по-късно излязоха и от парламента без да коментират.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че те не са поканени на разговори за кабинет и наблюдават процеса отстрани:

"Продължаващата политическа криза в страната не решава проблемите на хората. Напротив - в някои от случаите ги задълбочава. Така, че аз ви призовавам отново: нека да наблюдавам, стъпка по стъпка да следваме процесите, за да видим какво ще се произведе."

От БСП казват, че няма как да подкрепят кабинета с втория мандат.

"Оставаме в опозиция. Смятаме, че това е едно от най-големите политически предателства в последните години на българската политическа история. ПП бяха създадени, за да сменим модела на досегашното управление на задкулисие и паралелна държава и вместо, ще си послужа с думите на президента: "мутри вън", се получи: "мутри вътре", каза Корнелия Нинова - лидер на БСП.

“Има такъв народ” смятат, че кабинетът с втория мандат е извън рамките на здравия разум.

"Твърде е сюрреалистично това, което се случва. Сега не знам Бойко Борисов и Кирил Петков на ротационен принцип ли ще се арестуват като станат партньори. Как разни хора като Явор Божанков, които избягаха от БСП заради ГЕРБ и сега някак си ще е коалиционен партньор, другия ренегат - Руди Г., който също избяга, за да се бори с ГЕРБ", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

След като публикува видео за Бойко Борисов с призив за съд и затвор, Радостин Василев, сега депутат от "Продължаваме Промяната", обяви, че утре ще даде пресконференция във връзка с коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ. Все още не е ясно и кога президентът ще връчи втория мандат за кабинет.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14