Новини

Радостин Василев отново се отцепва, този път от ПП-ДБ

  25.05.2023 18:34  
Радостин Василев отново се отцепва, този път от ПП-ДБ

Радостин Василев утре ще се отцепи от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

По-рано днес депутатът излезе със загадъчен пост във Фейсбук, в който декларира: "Съд и затвор за Бойко Борисов и грабителите на България!" Публикацията е придружена с видео с обобщение на скандалите около лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Василев обяви и пресконференция утре на гражданското му движение "Силна България" във връзка с коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ. От видеото може да се предположи, че той не е съгласен с решението за ротационен кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Депутати от новата коалиция, с които OFFNews разговаря, бяха изненадани от обявената за утре пресконференция и неофициално коментираха, че "вероятно" утре Василев ще обяви напускането на парламентарната група.

Това няма да е първото отцепване на депутата от парламентарна група. През лятото на 2022 г. той напусна редиците на "Има такъв народ". Той обяви решението си след като Слави Трифонов напусна коалицията зад кабинета "Петков". След това Василев се включи в листите на ПП, но като гражданска квота. По информация на OFFNews той е присъствал на Националния съвет на ПП, по време на който е било взето решението за кабинета "Денков-Габриел", но като гражданска квота не е имал право на глас.

Представител от ръководството на "Продължаваме промяната" каза пред OFFNews, че истинската причина за напускането на Василев е спор за министерски кресла - той няма да получи стария си пост в Министерството на младежта и спорта. В кабинета, който ПП-ДБ ще предложи с втория мандат, номиниран за министър на спорта е Димитър Илиев.

Радостин Василев днес не беше в парламента. Депутатът отсъства и от заседанието на правната комисия, на която е член, пише OFFNews.

В края на април главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Василев. В предложението на наблюдаващия прокурор се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Цитираният член от Наказателния кодекс се отнася до заплаха чрез принуда и предвижда до шест години затвор. През юни 2022 г. тогавашният депутат от ИТН Тошко Йорданов извади компромат срещу Радостин Василев - запис на разговор между Василев и депутатката Христинка Иванова. Твърди се, че записът е от периода, когато група представители на партията на Слави Трифонов се отцепиха от формацията, а Иванова е била убеждавана да се присъедини към отцепниците. Те бяха нужни на кабинета "Петков" за парламентарно мнозинство, след като ИТН излезе от неговото правителство. Иванова обаче отказва, се чува на записа.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14