Икономика

Експерти: Пенсиите и заплатите ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г.

  25.05.2023 20:14  
Експерти: Пенсиите и заплатите ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г.

Малко повече от 2 седмици остават до 10 юни, когато приключва действието на настоящия удължен бюджет и трябва да бъде приет нов. По информация на NOVA вече се работи за поредно удължаване на стария бюджет от миналата година. 

Пенсиите и заплатите в държавния сектор ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г. Това успокоиха експерти пред Нова тв. В момента страната ни работи с удължените финанси от миналата година. 

 „В Закона за публични финанси има текстове, които определят какво се случва, когато не е приет бюджет в рамките на периода. На 11  юни продължава да действа старият закон, като се извършват разходи до размера на приходите и равни на разходите, които се извършени в същия период на миналата година. Има една съществена особеност, че е необходимо решение на НС за удължаване на прилагането на закона за бюджета за 2022 г. Причината е, че са изтекли трите месеца, които се определят като максимален срок за допустимост за удължаване от Закона за публичните финанси”, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„Сега, за да се успокоят хората, трябва да се каже, че фискалната програма е над бюджетите. Отдолу имаме държавен бюджет и самостоятелни бюджети. За пенсионерите специално бюджета е самостоятелен. Автономните си имат приходна част, която може да покрие пенсиите”, уточни финансистът Любомир Каримански. 

 „Нямам притеснения за плащанията. Ако има нещо, което се прави добре у нас, това е бюджетът. От въвеждането на Валутния съвет досега това става безпроблемно. Страната ни е една от топ 5 в Европа по добър фискален баланс. Това, което стана миналата година беше фискална вакханалия – изключително разпускане на разходите и съответно проблем с приходите. Когато има Народно събрание, няма опасност да няма плащания”, смята Руслан Стефанов, икономист, Център за изследване на демокрацията.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14