Спорт

Йоана Илиева е европейска шампионка на сабя за жени до 23 г.

  26.05.2023 10:04  
Йоана Илиева е европейска шампионка на сабя за жени до 23 г.

Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата по фехтовка на Стария континент в Будапеща (Унгария). Българката показа силна игра, премина с лекота през всичките си съпернички и под ръководството на старши треньора на националния отбор Ивайло Воденов показа качества, с които може да спори за олимпийски медал, съобщиха от БФФ.

В надпреварата за титлата участваха 46 състезателки от 15 държави, сред които четири българки - Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева демонстрира отлична форма още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия "Васил Етрополски" влезе в елиминациите под номер 1 и даде заявка за титлата още в самото начало. В първия двубой за място сред най-добрите 16, жребият изпрати Илиева срещу друга българка - Емма Нейкова, като победата беше за Илиева с 15:8. В следващата среща българката отстрани Бенедета Фузети от Италия с 15:3. В двубоя за място на полуфиналите Илиева победи Матилде Моро от Франция с 15:9. На полуфинала тя отново показа агресивна и прецизна игра и се наложи над Ана Шпиец от Унгария с 15:6. На финала сабльорката ни не даде шанс на съперничката си Сабина Мартис от Румъния и спечели с 15:8, за да вземе шампионска титла.

С играта си в Будапеща Илиева подобри резултата си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14