Икономика

Лятната почивка в България е два пъти по-евтина от тази в Гърция

  26.05.2023 11:00  
Лятната почивка в България е два пъти по-евтина от тази в Гърция

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято.

Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването "България сутрин".

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.  
"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", уточни Драганов. По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.  

"Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен. "Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът "Св. св. Константин и Елена" се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой - там, където има целогодишен, се използва спа и уелнеса. Морето работи", заключи Драганов.

Той коментира и липсата на кадри в туризма. Дрганов обаче уточни, че това е проблем в световен мащаб. "Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка", обясни Драганов.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14