Новини

Полицията предупреждава за нова дизайнерска дрога и синтезирани в домашни условия наркотици

  26.05.2023 14:48  
Полицията предупреждава за нова дизайнерска дрога и синтезирани в домашни условия наркотици

Нова дизайнерска дрога и наркотици, синтезирани в домашни условия с препарат за отпушване на канали и с киселина от акумулатор, цигари с марихуана, напръскани с препарат срещу хлебарки, за по-силно влияние, са наркотиците, които набират популярност сред младежите и децата, предупредиха от полицията във Велико Търново. 

Наркотичният чай набира все по-голяма популярност, коментира главен инспектор Костадин Костадинов, началник на сектора за борба с организираната престъпност в областната дирекция на МВР: 

"Това е психоактивна смес за пушене. Много често тютюн, обикновен чай или някаква друга растителна маса се напояват със синтетичен наркотик JWH-018 от рода на канабиноидите".  

Наркотичният чай се внася у нас от Югозападна Азия със соли за вана и дори с тор за цветя. Обработеният по този начин наркотик води до прекомерна психическа и физическа зависимост, а пристрастяването е изключително бързо – до две-три седмици. 

"След около месец-два употреба води до цялостна деградация на организма, нарушаване на зрение, интелектуален спад, силно занижено сексуално желание, проблеми в дихателна, кръвоносна и отделителна система". 

Един грам марихуана на пазара на дребно е между 15 и 20 лева, а доза от наркотичния чай е 50 лева, лесно достъпен, но труден за откриване от властите, коментира главен инспектор Костадин Костадинов:  

"Понеже спецификата на сместа – примерно чай от мента, си има съответна миризма, и това вещество по никакъв начин не може да бъде установено от наши кучета, включително и апаратите за измерване на наличие на наркотици при управление на МПС не ги засичат тези наркотици, при едни изследвания с полеви тестове или с дрегери – показателите са нула". 

Наркотичният чай се хваща от употребилите го само с кръвен тест, но масово дрогираните с него шофьори отказват да дадат кръв.  

Все популярен е и синтетичният метамфетамин. Може да се направи безпроблемно в домашни условия, а така наречените "готвачи" е нужно да имат елементарни познания по химия, рецептите за пико изобилстват в интернет. Цената на грам пико е между 60 и 80 лева, казват полицаите. Проблемът е, че се забърква подръчно от всякакви отрови, коментира старши инспектор Стоян Любомиров от Базовата научно-техническа лаборатория в ОДМВР Велико Търново:  

"Не ползват чисти продукти, което дава отражение на крайния продукт. При всичките производства на пико и всякакви видове ръчно направени дори чайовете и амфетамини никой не може да гарантира какво е направено. Някой направил пико с разредител "Каналин" и киселина от акумулатор, изобщо не знаем какво има вътре. Това, че ще има ефедрин накрая или амфетамин ще получат някакъв, не значи, че няма още няколко отрови. Има и друга мода, за която съм чувал – да пръскат "тревата" с препарат за хлебарки, с тип мухозоли невропаралитични спрейове".  

Пълнителите за електронни цигари с хексахидроканабиол или с тетрахидроканабиол също са наркотик и бяха включени в забранителния списък едва през април, коментираха още полицаите и предупреждават, че ефектът е психотропен като при "напушване" с марихуана, а като цена са достъпни за младежите, примерно пълнител за 300 дръпвания е от порядъка на 50 лева. А флаконите с райски газ са общодостъпни. 

Няма скорошно изследване на РЗИ – Велико Търново за разпространението на наркотици сред учениците в региона.  

Великотърновски младежи разказаха, че са опитвали и имат приятели, които вземат дрога. 

Малко над 21 килограма различни видове наркотици са задържани за първите четири месеца на годината в област Велико Търново. Преобладава марихуаната. Разкрити са 103 престъпления, свързани с наркотици, а за незаконно притежание са образувани 128 досъдебни производства, за шофиране след употреба на дрога се водят 44 досъдебни производства във Великотърновско. 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14