Свят

Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция

  28.05.2023 20:34  
Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция
  БНТ

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са гласували 52.61%, а за опонента му Кемал Кълъчдароглу - 47.39%.

64 млн. души решаваха дали управлаващият вече над 20 години Реджеп Ердоган да запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

С дъжд и навъсено небе започна изборният ден в Истанбул. Това не пропречи на турските избиратели да се наредят на опашка още преди вотът да започне в 8 ч.

Снимки: БГНЕС

Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели - 90%", каза той.

След като даде своя глас, Ердоган раздаде играчки на всички присъстващи деца, а множеството протягаше и жадно ръка за парите, които Ердоган раздаваше.

С възгласи "президентът на народа" беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше уверен в победата си, но дори в избирателната секция, където той гласува, хората бяха разделени.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това е нямало да промени резултата от вота.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14