Свят

Байдън, Путин и Зеленски поздравиха Ердоган

  29.05.2023 11:41  
Байдън, Путин и Зеленски поздравиха Ердоган

Председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер обяви победата на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган на втория кръг на президентските избори в Турция. Ердоган е получил 52,14 процента от гласовете, а опонентът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 процента, показват предварителните резултати, цитирани от Йенер. Вчера  в Турция се състоя вторият тур от гласуването на президентските избори в страната.

"Не само аз съм победител на втория тур на президентските избори, Турция също е победител". Това заяви държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който се обърна към огромен брой поддръжници от балкона на президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Президентът пристигна в турската столица от Истанбул.

"Ние не сме единствените победители на изборите. Победител е Турция, победител е нашият народ, победител е нашата демокрация", допълни Ердоган.

Не закъсняха реакциите и от някои от важните световни лидери - президентите на САЩ, Русия и Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория кръг на изборите в Турция в неделя, съобщи Ройтерс.

Байдън написа в Туитър: „Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства“.  

Ройтерс коментира, че акцентът в поздравлението на Байдън отразява приоритета на Вашингтон Швеция да се присъедини към НАТО до срещата във Вилнюс в средата на юли. Финландия се присъедини към Алианса през миналия месец, но шведското членство остава блокирано от възражения от страна на Турция и Унгария. Турция твърди, че Стокхолм осигурява убежище на членове на въоръжени групи, които Анкара смята за терористични.

Руският президент Владимир Путин е изпратил до турския президент Реджеп Тайип Ердоган поздравителна телеграма по повод преизбирането му на втория кръг на президентските избори в Турция, съобщи ТАСС, като се позовава на сайта на Кремъл.

„Уважаеми господин Ердоган, скъпи приятелю, приемете искрените ми поздрави по повод Вашето преизбиране на президентския пост. Победата на изборите беше закономерен резултат от самоотвержената Ви работа на поста глава на Република Турция, нагледно доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и за провеждането на самостоятелна, независима външна политика“, се казва в телеграмата на Путин.

Руският президент заявява, че руските власти високо ценят личния принос на Ердоган за „укрепването на приятелските руско-турски отношения, на взаимноизгодното сътрудничество в различни направления“.

„Бих искал да потвърдя готовността си за продължаване на нашия конструктивен диалог по актуалните въпроси от двустранния, регионалния и международния дневен ред. Придаваме голямо значение на последователната реализация на набелязаните съвместни проекти, преди всичко на строителството на АЕЦ „Аккую“ и създаването на газов хъб на територията на Турция“, пише руският президент.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави в неделя турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория тур на президентските избори, която му осигурява трети мандат като държавен глава, съобщи Ройтерс.

В поздравлението си Зеленски заявява, че разчита на укрепването на "стратегическото партньорство" между двете страни.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14