Икономика

Вулджев: Няма как да паднем под 3% дефицит без шмекерии

  29.05.2023 10:21  
Вулджев: Няма как да паднем под 3% дефицит без шмекерии

Удължаването на сегашния бюджет не е оптимален вариант.

Това мнение изрази в интервю за БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.

"Колкото повече удължаваш бюджета от миналата година, толкова по-малко е реалистично да го удължиш от икономическа гледна точка. За да е работещо това решение, ти разчиташ, че икономическата обстановка ще си седи една и съща. Тази година се забавя икономическият растеж. Така че това - да продължаваме да удължаваме миналогодишния бюджет става все по-малко работещо. В един момент трябва да има нов, който отчита променения контекст."

В следващите 2-3 месеца няма непосредствени рискове, няма да има катаклизъм заради удължаването на бюджета, подчерта икономистът.

"Не мисля, че ще има някаква катастрофа. Служебното правителство понякога прекалява малко с плашенето. Краткосрочните рискове не са толкова големи."

Ако погледнем състоянието на бюджета към април-май в предходните две години, тогава бяхме на излишък, въобще нямахме такъв дефицит. През второто полугодие на тази година дефицитът може да набъбне значително. Големият проблем е в разходната част, коментира Георги Вулджев в предаването "Преди всички".

Кощунство във фискалната политика през последните години са разходите, категоричен е Вулджев. По думите му те са "разпищолени".

Запитан за 3-процентовия дефицит като критерий за еврозоната, икономистът предупреди, че ако в следващите години се правят счетоводни трикове, "в един момент наистина ще се окажем в риск от гръцка криза". Той обърна внимание върху все по-разтварящата се ножица между приходите и разходите. "Разходите най-накрая трябва да бъдат поставени под контрол."

Според Вулджев за тази година трябва да се заложи по-голям дефицит. "Невъзможно е той да падне под 3% без някакви шмекерии."

Подходът на политиците спрямо еврозоната е отвратителен, изтъкна Георги Вулджев, визирайки записите от Националния съвет на ПП.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14