Анализи

Николай Денков: Тук няма държавна измяна

  29.05.2023 18:12  
Николай Денков: Тук няма държавна измяна

Радев връчи втория проучвателен мандат на втората по големина формация на ПП-ДБ. Папката прие Николай Денков. Държавният глава заяви, че според него не е целесъобразно да получат втория мандат, заради изтеклите записи, но ще изпълни Конституцията.

След връчването на мандата Николай Денков коментира: "Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС, дали да избере правителство или не", цитиран от БНТ.

Напомни, че през 2021 г. също е било сменено ръководството на службите. Каза, че приема спокойно съветите на Радев.

Заяви, че няма държавна измяна и това са интерпретации, които не отговарят на истината.

Според него преговорите с ГЕРБ трябва да бъдат размразени и се надява през следващите дни разговорите да продължат. Ако другите ПГ кажат, че няма да участват - да се опитат да реализират третия мандат.

Отказа да коментира състава на кабинета, докато не седнат на масата на преговорите с другите парламентарни групи.
Темата за службите коментира и ген. Атанас Атанасов. Според него президентът е засегнат от това, че отдавна са заявили, че ще внесат законопроекти за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност.

По нашето законодателство МС отговаря за сигурността и обществения ред, президентът няма отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата да назначава шефове на служби, а тези които в момента са, те са назначени по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно нашите закони, който и да бъде назначен, трябва да бъде проучен за надеждност, включително и от партньорите ни от НАТО, каза Атанасов и допълни: "Аз не мога да разбера тук за какво национално предателство се говори".

Ако едно лице, заеме висша ръководна длъжност в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надеждна информация. Така че това е нормална законна процедура, каза още Атанасов.

Асен Василев отговори на думите от записа "службите са синхронизирани с посолството", че е имал точно това предвид, което обясни ген. Атанасов. Допълни, че законопроектите за службите са били внесени в предишното НС, които да уредят така че службите да могат да бъдат гласувани от НС, а не да се определят от премиера или президента, еднолично.

"Това нещо е изключително важно, за да може службите да са наистина на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека. Не служат на никакви чужди посолства. Службите са български, за да могат да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", каза той.

Потвърди, че застава зад всяка дума на записа.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14