Анализи

Ананиев: Ще се изненадам, ако ГЕРБ решат да оставят управлението на държавата в ръцете на Радев

  30.05.2023 11:40  
Ананиев: Ще се изненадам, ако ГЕРБ решат да оставят управлението на държавата в ръцете на Радев

"Ще се изненадам, ако ГЕРБ решат да оставят управлението на държавата в ръцете на Радев. След реакцията му вчера, той като че ли размрази преговорите", коментира пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Според него президентът трябва да работи за сформиране на редовно правителство, но поведението му вчера се е сблъскало с духа на Конституцията - от неподаването на ръка до неосъществените разговори след връчването на мандата.

"Идеята на консултациите е да се намери работеща формула, за да може да има редовен кабинет, но като че ли на президента му се услади изпълнитената власт, което ни поставя в един формат на скрита президентска република"

Радев не би трябвало да дава съвети относно реализирането на мандата, посочи още Ананиев. Според него спецакциите, които се обявяват, са опит за изместване на темата какво се случва в президентството (по-рано днес бе обявена специализирана акция в София, по информация на БНТ, свързана с Пепи Еврото - бел. ред).

"В момента ние предприемаме една реформа, в петък приехме механизъм за главния прокурор. В момента изглежда като че ли ГЕРБ не искат съдебна реформа, а единствено да свалят Гешев. Виждаме, че Гешев като че ли е във война с ГЕРБ, но това ли е целта?"

Трябва да се чуе мнението на Бойко Борисов и Мария Габриел за случилото се в президентството вчера, защото една нормална европейска държава минава през редовно правителство, подчерта депутатът.

Попитан за връзката между назначенията в службите и посолствата, Ананиев заяви, че посолствата непрекъснато се срещат с парламентарните партии.

"Трябва ни редовно правителство, не служебно, което само си назначава кадрите - премиер, посочен от президента и президента назначават шефа на ДАНС за още пет години. Внесохме закон за промяна на службите, да бъдат избирани от парламента и да работят с МС. Въпросът е, че една тема се опитва да бъде преекспонирана и една лъжа, когато я повториш 1000 пъти, става истина".


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14