Еко

Най-силното земетресение от 120 години насам разтърси Мелбърн

  30.05.2023 12:30  
Най-силното земетресение от 120 години насам разтърси Мелбърн

Мелбърн беше разтърсен в неделя от рядко и плитко земетресение - най-силното земетресение, което е удряло австралийския град от повече от век насам - което разклати сградите, но в крайна сметка причини много малки щети.

По предварителна информация земетресението с магнитуд 3,8 по Рихтер е станало в северозападното предградие Сънбъри в 23:41 ч. местно време на дълбочина 2 км, съобщава правителствената агенция Geoscience Australia.

Адам Паскал, главен научен сътрудник в Центъра за сеизмологични изследвания в щата Виктория, заяви, че земетресението е било най-силното на 40 км от Мелбърн след труса с магнитуд 4,5 през 1902 г.

"Това ме събуди! Вероятно 5-10 секунди леко разтърсване. Адреналинът все още не се е разсеял..." Паскал заяви в Twitter.

От Geoscience Australia съобщиха, че са получили повече от 21 000 съобщения за земетресението, като ударните вълни са усетени чак до град Бендиго, на около 150 км северно от Мелбърн, и до Хобарт на остров Тасмания на юг.

През април Мелбърн изпревари Сидни и стана най-населеният град в Австралия - и много от 5,8-те милиона жители на града се събудиха в понеделник с история за разказване.

"Чувствах се така, сякаш самолет се е разбил до къщата ми или нещо подобно", казва един от жителите, според 7News, филиал на CNN.

"Аз съм на 70-ия етаж в кулата "Еврика" и цялата сграда се разклати на няколко метра", заяви друг жител на Мелбърн в Twitter, визирайки небостъргача в центъра на града, съобщи австралийският филиал на CNN Sky News.

Един човек казва, че е "избягал от къщата с мачете" по пижама.

"Старата ни къща звучеше така, сякаш я разбиват", добавиха те, според Sky News Australia.

Австралийското бюро по метеорология заяви в Twitter, че няма опасност от цунами от земетресението, въпреки че службите за спешна помощ предупредиха за потенциални вторични трусове в изявление във Facebook.

Най-много земетресения стават в Тихоокеанския огнен пръстен, където се намират най-активните вулкани в света и където трусовете се случват, когато тектоничните плочи се притискат една към друга.

Земетресенията не са толкова чести в Австралия, въпреки че на континента се наблюдава сеизмична активност, дължаща се на движението на тектоничните плочи.

През 2021 г. в щата Виктория е регистрирано земетресение с магнитуд 5,9, което причинява незначителни структурни повреди в Мелбърн, въпреки че е ударено на близо 200 км.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14