Новини

Мария Габриел: Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа

  30.05.2023 13:24  
Мария Габриел: Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа

"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят в ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", заяви на кратък брифинг днес в парламента Мария Габриел, която бе кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС, и допълни:

"Нека бъдем ясни: разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията ни е потресаващ. 

От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено политическия живот и цел. И ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което да носи стабилност. Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа".

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев посочи, че "освен недоверие между партиите, липса на посока, липса на бюджет, липса на цел имаме и нов феномен – война между институциите, фактическа, последните седмици".

"Моля, това, което ще кажа, да не бъде приемано като ултиматум. Приемете го, ако искате, като приятелски съвет. Уважаеми колеги, сменете подхода, така няма как да стане. Ако искате, вземете пример от нас, ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси". 

"Направете компромис, не може с 15% народните представители да получиш цялата власт, имам предвид броя на народните представители от ПП. Не може, не е честно, не е европейско, не е демократично. Като отговорни за съставянето на правителство в момента предложете друг формат, говорете с нас, говорете с другите партии, България трябва да има работещо правителство", каза още Дончев.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14