Свят

За първи път: Близък до Пекин учен намекна, че COVID-19 може да е бил изпуснат от лаборатория

  30.05.2023 22:07  
За първи път: Близък до Пекин учен намекна, че COVID-19 може да е бил изпуснат от лаборатория

Вероятността коронавирусът да е бил изпуснат от лаборатория не бива да се изключва. Това сподели за Би Би Си Джордж Джао, който е работил в тясно сътрудничество с официалната власт в Пекин и на практика става първият учен от обкръжението на комунистическия управленски режим, който допуска подобна възможност.
Джао, който е ръководел Центъра по контрол на заболяванията на Китай, е имал ключова роля в борбата с пандемията и проучването на генезиса на вируса.

До този момент Пекин отхвърляше категорично всяко обвинение, че COVID-19 е бил пуснат от лаборатория в Ухан. Тезата, която циркулираше през 2020 г., беше, че инфекцията се предала по естествен път от прилепи на хора, както и посредством други животни, и че вирусът е плъзнал от пазара в Ухан.

Винаги може да подозирате всичко. Това е науката. Нищо не бива да се изключва, обясни Джао за Би Би Си.

В момента Джао, вирусолог и имунолог, е вицепрезидент на Националната фондация по естествени науки на Китай, след като миналата година се оттегли от поста в Центъра по контрол на заболяванията.

Той разкри, че китайското правителство е наредило да се направи вътрешна проверка в Института по вирусология в Ухан, което по думите му е знак, че Пекин не изключва възможността вирусът все пак да е бил изпуснат от лаборатория, макар официално да отрича тази информация.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14