Новини

Георги Господинов пред Гардиън: Оставането ни в ЕС е на ръба, ние се люлеем

  30.05.2023 21:29  
Георги Господинов пред Гардиън: Оставането ни в ЕС е на ръба, ние се люлеем

"Можем да говорим за социализъм от гледна точка на различни видове дефицити – не само на стоки и физически неща, но и на интимни разговори и истина“, казва в интервю за "Гардиън" носителят на международната литературна награда "Букър" Георги Господинов.

„Но политическите страхове винаги са и дълбоко лични. Когато войната избухна на 24 февруари миналата година, изведнъж всичките ми детски страхове се върнаха с рев.” Антиядрените учения са били част от детството му, така че когато призракът на ядрените удари беше повдигнат в Украйна, мигновената му мисъл беше: „Какво да кажа на дъщеря си? Не искам тя да живее със страх".

Има ли следи от онази разбойническа държава в днешна България

Не, вече сме европейци: опасността е по-скоро от крайната десница“, казва той. От друга страна, романът се основава на страха, че самата Европа няма бъдеще. „Това е чувството, което мисля, че всички ние имахме през последните може би 10 години: това усещане за дефицит на бъдещето. Все едно да стоиш на летище и да виждаш как всички полети са отменени, отменени, отменени.“

Смята ли, че самата България ще остане в ЕС?

„Това оставане в ЕС е на ръба, ние се люлеем“, казва той, „но стремежът за принадлежност към страни, които толкова дълго се чувстваха като периферия, остава силен.“ Сантименталният национализъм обаче също е силен и следващото от предчувствията в романа, което трябва да се сбъдне, включва комичен декор, поставен около огромно национално знаме. Точно в този момент, казва той, България се готви да направи заявка за рекорд на Гинес, като издигне най-голямото знаме на най-високия пилон в света.

Едно от удоволствията да бъде публикуван за първи път в Обединеното кралство, казва Георги Господинов, е било да се срещне с вдовицата на българския писател дисидент Георги Марков. След като бяга на запад, Марков работи за Би Би Си в Лондон, когато умира през 1978 г., след като е намушкан в крака на моста Ватерло с отровен чадър от български тайни агенти. „Беше много вълнуващо. Тя каза, че Георги би се зарадвал да види българска книга да се справя толкова добре във Великобритания.“


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14