Свят

Пхенян не успя да изстреля сателит, тревога в Южна Корея и Япония

  31.05.2023 09:24  
Пхенян не успя да изстреля сателит, тревога в Южна Корея и Япония

Северна Корея не успя да изстреля разузнавателен сателит, Пхенян призна за авария при изстрелването, съобщи агенция Йонхап.

Причините за инцидента при изстрелването на разузнавателния спътник на КНДР са проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото, уточнява БТА. 

Ракетата, изстреляна от КНДР, не е излизала в открития космос, съобщи японският телевизионен канал Ен Ейч Кей, като се позовава на правителствени източници.  

В понеделник японската брегова охрана обяви, че Северна Корея възнамерява да изстреля първия разузнавателен сателит на страната между 31 май и 11 юни.

Севернокорейска ракета, изстреляна днес, е паднала в Жълто море западно от южнокорейския остров Очеондо, съобщи агенция „Нюз-1“ (News-1), позовавайки се на южнокорейски военни източници. 

Изстрелването предизвика тревога в южнокорейската столица Сеул, където хората се събудиха от сирени за въздушна атака. Те чуха и съобщение да се подготвят за евакуация. 20 минути по-късно стана ясно, тревогата е погрешна. 

Японското правителство също издаде извънредно предупреждение за жителите на южната префектура Окинава и разпореди хората да се укрият. По-късно тревогата беше отменена.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14