Новини

Изискан концерт на кулминацията за честванията по повод 70 години УХТ

  31.05.2023 13:58  
Изискан концерт на кулминацията за честванията по повод 70 години УХТ

На концерт с произведения на световната музикална класика - „Фантомът на операта”, „Цар Лъв”, „Брилянтин”, както и авторски песни на великолепните Еделина Кънева и Орлин Павлов, се насладиха преподавателите, студентите и гостите на Университета по хранителни технологии на тържеството по случай неговата 70-та годишнина. На финала модераторът д-рКирил Калев в дует с Орлин Павлов изпълниха „My way“на Франк Синатра като специална изненада за ректора проф. Пламен Моллов. 

Кулминацията на честванията, които се осъществяват под мотото „Доказани в традициите, иноватори в бъдещето!“, беше в Гранд хотел „Пловдив“ снощи. Сред гостите на тържеството бяха дипломати, почетни консули, ректори, представители на бизнеса и на браншови организации. Получени бяха огромен брой поздравителни адреси. 

Преди да прочете поздравителния адрес на държавния глава Румен Радев, съветникът по образование, наука и иновации Валентина Танева връчи на ректора почетен плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на президента на Република България за постигнати успехи и значим принос в хранителните технологии, както и за ролята на УХТ в обучението и квалификацията на поколения високо подготвени специалисти. 

В поздравителния адрес Радев заяви, че още от основаването си университетът с амбиция и постоянство изгражда уникалния си за Балканския регион академичен профил. С атрактивните си специалности привлича много млади хора от страната и чужбина, а това го прави ключов партньор на бизнеса.

Приветствия направиха зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, проф. Мариела Модевазам.-министър на туризма, областният управител Ангел Стоев, Стефан Делайе, председател на Френско-българската индустриална камара, проф. Божидар Хаджиев, член на УС на БТПП, Добри Митрев председател на БСК, председателят на Студентския съвет в УХТ Любомир Стефанов и Даниел Парушев, председател на НПСС. 

Почетният професор на УХТ и президент за България на Европейската лига за икономическо развитие Бранимир Ботев припомни: „С много упоритост успяхте да постигнете нещо, което до този момент България не беше правила - получихте признание в сферата на науката и образованието. Трябва да бъдем горди, че потенциалът на УХТ беше оценен, благодарение на вашите и на усилията на проф. Моллов.“ Той призова младите, на които предстои да продължат започнатото, да имат вяра в себе си, защото у тях е силата.

„Дълбоко вярвам в бъдещето на нашия университет, не само заради професионализма, а най-вече заради силната отдаденост и свързаност на преподавателите и служителите към нашата Алма Матер Алименторум, заяви ректорът в словото си. - 70-та ни годишнина е повод за гордост, за мъдрост, както и за вечния въпрос за смисъла на живота. Когато се обръщам назад в годините, разбира се, че виждам и ценя успехите. Но бих искал специално на нашите момичета и момчета студенти да кажа, че трудностите и несполуките са важна и поучителна част от житейския път, затова те не бива да ви плашат, нито да ви спират.“ След това цитира един от най-светлите умове на човечеството, Йохан Волфганг фон Гьоте: „Да изкажеш мнение, е като да направиш ход с пешката в партия шах – може да изгубиш пешката, но партията едва започва и може да бъде спечелена“ и се обърна към студентите: „Никога не се страхувайте да изказвате свободно мнението си и имайте самочувствието да сбъдвате мечтите си!“ 

Досега в УХТ са се дипломирали 26 580 студенти, от тях 1500 са чужденци. В момента се обучават 3509 студентиот 194 преподаватели. В УХТ са акредитирани 20 бакалавърски, 35 магистърски и 24 докторски програми.Пред дипломираните специалисти са налице отлични перспективи за професионална реализация. Предприятията от хранителната индустрия и от туристическия сектор у нас се ръководят почти изцяло от възпитаници на УХТ. 

От 7 г. УХТ е неизменен лидер в направление „Хранителни технологии, а за трета поредна година е включен в престижната международна класация на университетите SCImago institutions ranking, където за 2023-а присъстват само 16 български университета, като УХТ е на първа позиция.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14