Новини

Знам достатъчно за къщата в Барселона: Ивайла Бакалова обяви, че е получавала заплахи

  31.05.2023 14:00  
Знам достатъчно за къщата в Барселона: Ивайла Бакалова обяви, че е получавала заплахи

„Знам достатъчно за къщата в Барселона и затова ще дам показания като свидетел. Получавала съм заплахи заради този случай“. Това заяви бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова пред репортери преди да влезе в сградата на прокуратурата, където трябва да даде показания по разследването „Барселонагейт“. Снощи СГП предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов заради досъдебното производство по случая.

"Радвам се, че прокуратурата се събуди и започна да разследва", каза още Бакалова. "Мисля, че много хора знаят много по този казус, просто сигурно ги е страх да говорят", допълни тя.

Бакалова припомни, че мъжът до нея (Веселин Денков – б. р.) също има стари обвинения, които съдът не приема и затова връща разследванията.

Ивайла Бакалова е в близки отношения с бившата манекенка Борислава Йовчева. Тя според журналистическото разследване, откъдето тръгна целия случай и в което бе замесено името на бившия премиер Борисов, живеела заедно с детето си в луксозното барселонско имение - обект на полицейското внимание. Имотът бил апортиран на нейна фирма. А втората фирма според разкритията на Елена Йончева тогава реализирала крупни приходи от хора, свързвани с Борисов.

Още през 2021 година, след като скандалът вече бе избухнал, Бакалова даде интервю пред "Антикорупционен фонд", в което разказа, че е помагала на Борислава Йовчева в Дубай, където живее от години.

"Сега го коментирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за господин Борисов въпреки че той отрича. А моето семейство е от 7 месеца в ареста", казва Бакалова. Интервюто е дадено, след като съпругът й Веселин Денков бе арестуван с обвинение за лихварство. Разговорът на Бакалова с фонда е броени седмици след падането на последното правителство с премиер Бойко Борисов. 

След нея за разпит се яви и бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. Той каза само, че не знае защо е извикан. И че няма информация по т. нар. "Барселонагейт".

Изискване от ЕП

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) изисква информация по развитието на разследването за „Барселонагейт“ от 2020 г., заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева, цитирана прессофиса й. Йончева е единственият представител от България в структурата, съставена от едва 14 членове на ЕП. Сред правомощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните принципи в държавите членки.

България е под наблюдение на групата от лятото на 2020 г., по инициатива на Йончева. „Барселонагейт“ е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 г., когато бяха изпратени въпроси до българските власти за случая, се припомня в съобщението.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14