Новини

След среща с ГЕРБ ПП-ДБ пренарежда кабинета

  31.05.2023 15:23  
След среща с ГЕРБ ПП-ДБ пренарежда кабинета

С очаквания за промени в състава на проектокабинета на ПП-ДБ преминаха последните разговори на десницата с ГЕРБ-СДС. Срещата, в която се включиха и партийните лидери, продължи около три часа, а единственият, който коментира след края й, беше кандидат-премиерът Николай Денков. По въпроса за възможни промени в правителството той заяви: "Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри експерти."

Така остави възможността приближени до герберите хора, които се водят за "експерти", да заемат позиции в бъдещия редовен кабинет. "Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И вие можете да ни предложите", обърна се Денков към журналистите.

За възможността съпредседателят на ПП Асен Василев да отпадне от кабинета Денков отказа да коментира. Василев е номиниран за финансов министър, но кандидатурата му се сблъсква със сериозна съпротива от всички посоки, особено след изтеклия запис от заседанието на партийното ръководство на ПП.

Денков посочи, че другата цел на преговорите, освен персоналния състав на правителството, е да се гарантира че няма да има проблеми с държавната администрация. Това засяга опасенията за планирана чистка на кадрите, назначени от Румен Радев, за която говореше Асен Василев. "Подготвяме документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили", каза Денков, но без да даде повече подробности.

Според Денков налице е "конструктивизъм" между преговарящите коалиции. На засипалите го въпроси от типа: “Ледовете топят ли се?” и „Температурите покачват ли се?“, кандидат-премиерът отвърна: "Между нула и сто градуса."

ВАРИАНТИ

А днес сутринта Денков намекна, че Асен Василев няма да бъде част от състава на проектокабинета. Денков заяви, че в кабинета не трябва да има партийни лица, а трябва да се привлекат експерти. ПП дълго време бе на обратна позиция - че експертен кабинет размива отговорността. 

"Освен че не трябва да има партийни номинации, трябва да се намери човек, който да свърши работа. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да свърши работа в тази  трудна ситуация", коментира Денков в кулоарите на парламента. От това излиза, че от проектокабинета следва да отпадне и Даниел Лорер - който бе предвиден отново за министър на иновациите.

По-рано в ефира на bTV съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов потвърди, че се очакват промени в първоначалния списък с номинирани от ПП кандидат-министри в посока замяна с експерти. Атанасов обясни, че номинираният за премиер от ПП Николай Денков има мандат да предложи състав на кабинет, като се очаква в него да има промени спрямо предварително обявения списък в посока замяна на хора с по-експертни фигури. Този списък ще ни бъде предоставен, ще го обсъдим и подложим на гласуване. Естествено, той трябва да бъде предварително съгласуван и с Мария Габриел", коментира Атанасов. 

Съпредседателят на ДБ даде да се разбере, че действията на прокуратурата срещу Борисов не се приемат като пречка пред преговорите за съставяне на правителство."От три години се влачи делото "Барселонагейт". 2 години Борисов нямаше имунитет. Защо тогава нямаше действия? Това е целенасочена атака за натиск срещу Борисов, която цели да провали втория мандат за съставяне на правителство", коментира Атанасов.

Той все пак се застрахова, че не знае какво има в новата папка, появила се по Барселонагейт, а в това, което е чел, имало притеснителни неща. "Борисов нека да си се бори, да си се защитава. Но тази седмица, в която трябва да се реализира вторият мандат, сега ли е моментът да му искат имунитета?  Ако нямаше имунитет, още вчера щяха да го арестуват. Само да се нагнети напрежение", коментира Атанасов. На въпрос на водещия как ще се работи с ГЕРБ на фона на много критики през годините, Атанасов заяви, че личните чувства нямат значение. "70% от българското общество настояват за правителство. Трябва да отговорим на това, независимо от личните ми чувства. Не трябва да обяснявам мразя или обичам Бойко Борисов", каза Атанасов. 

АТАКА 

Атанас Атанасов атакува президента Румен Радев за поведението му при връчване на мандата и го обвини, че работи гръб в гръб с Гешев координирано да няма правителство. Целта според Атанасов са местните избори. "За какво работи Радев – има интерес да продължи до местните избори, за да се трупат червени точки на някои министри, тъй като има замисъл в президентската институция част от успешните министри да бъдат издигнати за кметове с инициативни комитет", коментира съпредседателят на ДБ. "Какво е това отношение на държавния глава, който ни е поканил да връчва мандат, щеше да ни бие. Ето ви папката, ма да ми я върнете празна. Това не е твоя работа, г-н Радев, това е работа на политическите организации", каза още Атанасов.

УЛТИМАТУМ

От парламентарната трибуна водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска от ПП-ДБ незабавно да върнат мандата. Той ги обвини в предателство заради репликата на Асен Василев за съгласуването на рокади в спеслужбите с чужди посолства. И ги обвини, че си присвояват моралното право да бъдат съдници на останалите политически сили.

В отговор десният депутат Мирослав Иванов го обвини във "фашистка пропаганда". Това предизвика бурната реакция на останалите, които започнаха да му крещят от местата си в залата и той не можеше да продължи да говори. Заради безредието председателят на парламента Росен Желязков прекъсна за кратко заседанието.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14