Новини

Иван Гешев цитира италианската спецоперация Чисти ръце: Време е в името на България!

  31.05.2023 17:48  
Иван Гешев цитира италианската спецоперация Чисти ръце: Време е в името на България!

Време е в името на България!

Това написа главният прокурор Иван Гешев в личния профил в Туитър, като цитира един от най-големите политически скандали в света - операция "Чисти ръце" в Италия.  
Случаят е на Антонио ди Пиетри, италианския следовател, обезглавил корумпираната политическа класа в Италия преди 25 години. Операцията е общонационално съдебно разследване на политическата корупция в Италия, проведено в началото на 90-те години на ХХ век. То води до падането на така наречената "Първа република" и изчезването на много италиански политически партии. Някои политици и индустриални лидери се самоубиват именно защото престъпленията им са разкрити. Антонио Ди Пиетро е главният съдебен ръководител на разследването.  
Според някои данни до 5000 публични личности са попаднали под подозрение. В един момент повече от половината от членовете на италианския парламент са обвинени, а над 400 градски и общински съвети са разпуснати заради обвинения в корупция.
Главният прокурор Иван Гешев днес е на посещение в Бургас, където отказа да коментира предложението за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В морския град той участва в международна конференция за киберпрестъпленията, трансграничната престъпност и прането на пари, информира 24 часа.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14