Икономика

КЕВР обсъжда поскъпване на тока с 4 на сто и на парното и топлата вода с до 0,5%

  01.06.2023 08:13  
КЕВР обсъжда поскъпване на тока с 4 на сто и на парното и топлата вода с до 0,5%

Очаква се днес от КЕВР да обсъдят предложението токът за бита да поскъпне с близо 4 на сто, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до половин процент от 1-ви юли.

На днешните открити заседания се очаква енергийните дружества да изложат становищата си по направените от регулатора разчети

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че при изготвянето на цените на тока, парното и топлата вода "балансирано подходихме и към ценовите решения".

Според разчетите на Комисията най-голям скок при тока за бита трябва да има за потребителите на "Енерго Про" в Североизточна България - с 4.2 на сто. При енергийните дружества "Електрохолд" и EVN е предвидено поскъпване с 3,4%.

Независимо че топлофикациите настояваха за драстичен скок, при тях регулаторът запазва почти същите цени. Предвижданото повишение е под половин процент средно за страната. 

В София и Пловдив увеличението е съвсем незначително и на практика няма промяна в цените на топлоенергията. Единственото намаление е в Перник, където обаче то също е под един процент. 

Иван Иванов отговори на критиките, че на фона на осезаемото поевтиняване на газа през последните месеци, на практика топлоенергията остава със същите цените.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14