Новини

Започват възпоменателните прояви по повод 147 години от гибелта на Христо Ботев

  01.06.2023 10:48  
Започват възпоменателните прояви по повод 147 години от гибелта на Христо Ботев

С митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 147-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. Тържественият ритуал отдавна е част от календара на официалните национални прояви и програма "Хоризонт" ще предава церемонията пряко след 9 часа тази вечер. Митингът - заря също така е кулминация на традиционните Ботеви дни във Враца. Тясно свързан с подвига на бележития поет - революционер, градът чества официалния си празник на днешния ден вече 26 години.

Очаква се слово да произнесе председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Тържественият ритуал отдавна е част от календара на официалните национални прояви и програма "Хоризонт" ще предава церемонията пряко след 9 часа тази вечер. Митингът - заря също така е кулминация на традиционните Ботеви дни във Враца.

Тясно свързан с подвига на бележития поет - революционер, градът чества официалния си празник на днешния ден вече 26 години. 

Още след Освобождението дните на почит и преклонение пред героизма на Христо Ботев, намерил гибелта си по стръмните склонове на Врачанския Балкан фокусират националното внимание и събират във Враца не само държавния, политически и културен елит, но и много родолюбци от цялата страна. Масовите събирания започвали ден преди 2 юни с пристигане на гостите и прераствали в митинги с речи и патос край Ботевия паметник в центъра на града вечерта на 1 юни. Така десетилетия наред до тази вечер, когато на същото място, но други поколения гости и жители на Враца ще отдадат почитта си към бележития поет и революционер като част от митинга - заря по случай Деня на Ботев и на загиналите за българската свобода и независимост.

Над 70-годишна е историята на тържествения ритуал в тази форма, отбелязва историкът Христина Христова.

По-отскоро, но пък вече над 20 години, 1 юни е Ден на Враца. Празникът на града е повод да се отличат врачаните със заслуги за развитието му. Днес на тържествена сесия на Общинския съвет званието почетен гражданин ще получи врачанският митрополит Григорий за приноса му в хуманитарните дейности и обществения и социален живот в общината. Ще бъде връчена и "Наградата на Враца". Тази година отличените са: врачанската Симфониета и диригентът й  Христо Павлов, етнографът доц. д-р Йорданка Манкова за проучванията й на местните традиции и фолклор,  д-р Тодорка Манолова за приноса й в здравеопазването в общината, врачанският "Ротари клуб" за благотворителните му инициативи, общественикът Ганка Пищикова, треньорът по водна топка Венетка Начева, утвърдила врачанския клуб на национално и международно ниво и шампионката по борба Мими Христова.

В този богат на прояви ден, прави впечатление една инициатива, която обединява настроенията на днешния особен ден за Враца, наречена "Със стихове и песни по Ботевата алея". Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще се присъединят към Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета. Походната колона се придвижва от Козлодуй към връх Околчица вече пети ден и предстои финалното изкачване до лобното място на Войводата.

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“  днес се открива изложба в чест на Ботев. Експозицията е озаглавена "Документи, извори, истини - книжовно-документалното наследство на Христо Ботев в Националната библиотека" и е разположена в западното фоайе. Документи, старопечатни книги, снимков и графичен материал представят важни етапи от живота и дейността на българския революционер.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14