Икономика

Търговци не очакват поскъпване на горивата през лятото

  01.06.2023 10:51  
Търговци не очакват поскъпване на горивата през лятото

В началото на летния сезон някои прогнози сочат покачване в цените на горивата, а други са категорични, че ниските цени ще се запазят. Потреблението е намаляло, а в средносрочен план цените няма да се повишават, уверяват производители, вносители и търговци.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива съобщи пред Bulgaria ON AIR, че потреблението за последния месец е намаляло с 10% спрямо април, а цените най-вероятно няма да се повишат до месец - месец и половина. 

"Може би се дължи на лекото свиване на икономиката", допусна Хаджидимитров.

По думите му е възможно дори горивата да поевтинеят с 5-6 стотинки. „Метанът ще поевтинее с 10-15 стотинки - под 1,80 лв. Бензинът ще бъде между 2,45 и 2,55 лв. на различните обекти, а за дизела - под 2,40 лв. Природният газ - между 90 и 96 стотинки", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му единственият фактор, който може да повлияе на увеличението на цената на пропан-бутана, е ако бъде върнат акцизът и ДДС от 1 юли, което по думите му е малко вероятно.

"Нашите акцизи са най-ниски в ЕС, нормално е цените на колонките да са най-ниски. Маржовете на печалба в Европа и България са близки - около 7-8%. Тази тенденция в близко бъдеще ще се запази. Спекулантите на пазара лесно спекулират с информацията, която излиза непрекъснато", каза още гостът и добави, че няма да има промяна в цените на горивата в следващите 2-3 месеца.

Гостът отбеляза, че няма проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен. Всичко е под контрол и в рафинерията в Бургас.

"В Русия гледат на "Лукойл" като на национални предатели. "Лукойл" никога не е изнесъл един литър гориво за Украйна. Пазарът, който България държеше в Украйна, вече е в много по-нисък процент. Взеха го Турция, Гърция, Румъния. Печалбата на България от експорт вече не е толкова висока", коментира експертът.

Той допълни, че при спокоен пазар настъпва конкуренция и бензиностанциите започват да се борят с оферти за хората.

"Конкуренцията в момента работи за намаляване на цените по колонките. Потреблението пада и започват да свалят цените", каза Димитър Хаджидимитров.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14