Свят

Самолети на ФСБ летят до Минск, появиха се слухове, че Лукашенко е починал

  01.06.2023 12:48  
Самолети на ФСБ летят до Минск, появиха се слухове, че Лукашенко е починал

След 30 години на власт Александър Лукашенко е определян като "последният диктатор в Европа". През последните седмици обаче се заговори много за здравето на лидера на Беларус.

Той се почувства зле на празненствата по случай Деня на победата в Москва, а няколко седмици по-късно се появи информация, че след лична среща с Путин, е бил откаран по спешност в болница в Москва.

Разбира се, веднага се появиха шеги и предположения, че Владимир Путин е отровил Алекснадър Лукашенко. Но тези съмнения стигнаха нов връх, когато вчера коренспондентът на Kyiv Post Джейсън Джей Смарт съобщи, че два самолета на ФСБ са излетели от Москва и са пристигнали в Минск.

Освен това синът на беларуския президент Виктор Лукашенко се е отправил към Китай.

Това повдига много въпроси. Според Смарт, последния път, в който един от тези самолети на ФСБ е летял към Беларус, е бил на 18-ти и 26-ти август, а на борда му е бил директорът Николай Парушев.

Какво търси синът на Лукашенко в Китай е другият въпрос, който веднага изниква. Според Смарт, той или търси финансова помощ от Пекин, или е там за да уреди наследяването на президентския пост, тъй като баща му е починал.

Все още не е ясно какво се "готви" в Беларус. Много потребители в Twitter, а и анализатори спекулират, че Кремъл може да се възползва от влошеното му здраве, за да сложат нова марионетка на поста му. Други пък стигат по-далеч - Русия да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна от територията на Беларус, а след това да хвърли вината върху отсъстващия Лукашенко./dnes.bg

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14