Свят

Зеленски от Молдова: Когато победим, войната ще спре

  01.06.2023 14:52  
Зеленски от Молдова: Когато победим, войната ще спре

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на срещата на върха на европейските лидери в Молдова, където беше посрещнат от президента на страната Мая Санду, съобщава "Ройтерс".

Той отново изрази убеждението си, че Украйна ще се окаже печелившата страна във военния конфликт.
"Когато победим, войната ще спре", обяви Зеленски.

Той благодари на Молдова за приемането на украински бежанци, след като Русия започна пълномащабната си инвазия. По данни на ООН Молдова е дала убежище на над 700 000 бежанци от февруари 2022 г., като над 100 000 все още остават в страната.

"Украйна поддържа безопасността на Молдова днес и сме много, много благодарни за това", заяви Санду след кратък разговор със Зеленски, чиято страна се намира между бившата съветска република Молдова и Русия.

Украинският лидер обяви планове за формиране на нови коалиции за получаване на допълнителна подкрепа за отбрана срещу руската агресия, които иска да обсъди с други европейски лидери.

Двамата президенти разговаряха и за стремежите си за членство в Европейския съюз.

"Мисля, че това е много важно - нашето бъдеще в ЕС", подчерта Зеленски и увери, че Украйна е готова да бъде част и от НАТО.

Украйна има статут на кандидат-членка за ЕС от миналото лято и се надява да започне официални преговори за присъединяване към блока до края на годината.
Киев е получил икономическа, военна и хуманитарна помощ на стойност около 70 милиарда евро от Съюза от февруари 2022 г. насам. Европейските страни го снабдяват с оръжия и боеприпаси.

Наскоро Зеленски присъства и на срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония.

Близо 50 европейски лидери се срещат в молдовския град Булбоака, на около 20 километра от украинската граница, за да обсъдят сигурността, свързаността и енергийните въпроси на континента.

Тъй като Русия и Беларус не са поканени, дискусиите вероятно ще се съсредоточат върху войната на Русия срещу Украйна и последиците от нея.

Срещата на върха днес е продължение на миналогодишната инициатива на Франция за събиране на лидери на Европейския съюз и страни страни извън него в Прага за обсъждане на настоящите политически предизвикателства.

Очаква се в Молдова лидерите да обсъдят основните теми в по-големи групи, но също така да имат възможност да говорят по други въпроси насаме или в по-тесен кръг без ограниченията и помпозността на държавните посещения и техните протоколи.

Официалната програма включва предизвикателствата пред сигурността, енергийните доставки и действията по изменението на климата. Един от въпросите е как да се намали силната зависимост на някои европейски страни от руските газ и петрол.

Местоположението на срещата е много символично, тъй като Булбоака е в непосредствена близост до границата с разкъсваната от войната Украйна и отцепилия се регион на Молдова - Приднестровието, където са разположени руски войници от 90-те години на миналия век.

Източник: Ройтерс


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14