Новини

Пред развръзка: преговори за кабинет и обвинения в национално предателство в парламента

  01.06.2023 15:13  
Пред развръзка: преговори за кабинет и обвинения в национално предателство в парламента

Снаближаването на крайния срок за връщане на втория управленски мандат преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" стават все по-интензивни, а сигналите от двете коалиции са, че съвсем скоро ще бъде обявен състав на правителство

Радев увери, че ще обнародва механизма за разследване на главния прокурор в близките дни

Президентът Румен Радев увери, че "в близките дни" ще влязат в сила приетите миналата седмица законови промени, създаващи механизъм за разследване на главния прокурор.
"Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген", е заявил Радев, цитиран от прессекретариата си, на среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте в Молдова. Нидерландия и Австрия са двете държави, които засега отказват членството на България в единното европейско пространство без граничен контрол.
След като в предишни парламенти приемането им беше спъвано, сега ключово важните текстове минаха ударно през Народното събрание. Изненадващо обаче не бяха публикувани в броя на "Държавен вестник" във вторник (30 май), когато щяха да изпреварят началото на процедурата във Висшия съдебен съвет за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.
Днес президентът е заявил, че очаква поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на Еврокомисията за върховенството на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли, се казва в съобщението.

Според Слави Трифонов страната е изправена пред разпад, а търпението е свършило

България е изправена пред разпад на държавата, нацията и хората. Това пише лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във "Фейсбук" по повод днешните събития между депутати на "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" в парламента.
Според него това са две сектантски организации, чиито представители в парламента са дрогирани от представата за собственото си величие и непогрешимост. "А всъщност, са едни жалки хорица, препълнени от стремеж към власт, слава и пари".
Определя вербалните и леки физически сблъсъци между двете страни като срамни, омерзителни и унизителни. Добавя, че "нашето търпение" отдавна е свършило, като не посочва от чие име говори. По време на пререканията камерите на националната телевизия показаха как председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и Драгомир Петров гледат с усмивка случващото се, а единствено Андрей Чорбанов от формацията се опитва да внесе ред между двете страни.


Христо Петров - Ицо Хазарта, предупреди, че "Възраждане" иска насилие и концлагери


"Ако някой смята, че насилието и концлагерите са в миналото, ще осъзнае реалността по най-трудния начин". Това написа във "Фейсбук" депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Петров - Ицо Хазарта, по повод сблъсъка между представители на "Възраждане" и негови колеги в пленарната зала.Показвайки агресивното поведение на депутати от "Възраждане", той пише, че това ще се случва с всеки, който има различно мнение от тяхното и им казва истината.
Припомня свое изказване отпреди година и половина, когато нарече депутатите от партията "шепа нещастни фашисти".
От всеки един от нас зависи дали България ще бъде нормална европейска държава или ще се превърне в това, към което тези хора ни бутат
Христо Петров, депутат от Продължаваме промяната - Демократична България
В поста си депутатът публикува и видеото, в което се вижда как Цончо Ганчев от "Възраждане" плюе по Явор Божанков на трибуната.

Пламен Киров: Този, който ще конструира бъдещото правителство, е Иван Гешев

Ако трябва да бъдем точни, всъщност този, който ще конструира бъдещото правителство, е (главният прокурор) Иван Гешев, тъй като с искането на имунитета на Бойко Борисов веднага се размразиха замръзналите преговори между най-големите парламентарни групи в парламента и веднага се получи едно сближаване."
Това коментира пред Би Ти Ви бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право Пламен Киров по повод поисканото от Софийската градска прокуратура снемане на имунитета на лидера на ГЕРБ и преплетения сюжет с опитите за съставяне на редовно правителство между партията на Борисов и "Продължаваме промяната - Демократична България".
По думите му това е естествена реакция, като се търси защита чрез формиране на правителство, което да бъде "контрапункт на атаките от страна на прокуратурата по отношение на Бойко Борисов и това не е тайна за никого". От друга страна, според Киров, Гешев атакувал "на определени места, за да защити себе си".


Петков отговори на президента за "целувка с Борисов" с "провокации от службите"

Петков отговори на президента за "целувка с Борисов" с "провокации от службите"© Юлия Лазарова
"Няма да влизам в цитати на когото и да било, защото знам колко е важно да има правителство. България е демократична държава, в която има работещи институции, а не служби, които се чудят какви провокации да направят", отговори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, потърсен за коментар на думите на президента Румен Радев, че не очаква "целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение".
Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство продължават и днес, като се обсъждат както структура и състав на правителство, така и форма на споразумение (наречено по-рано декларация за национално отговорно управление), в което да залегнат и гаранции, че няма да има чистки в администрацията. Това се наложи заради реплики за това на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев в изнесен запис от Националния съвет на партията.

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди друго, освен отвращение


"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения". Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.
В понеделник (29 май) Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България", като препоръча той да не бъде изпълняван. Въпреки "леден" период в отношенията между коалицията и ГЕРБ след показаните от Радостин Василев записи от заседание на "Продължаваме промяната", двете страни са близо до съставяне на кабинет.
Днес Радев нарече записите "срамни".
"Като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика всъщност тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм. Като заявка за тежки закононарушения, за чистки, подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна и всичко това дискредитира европейски лидери. Европейската преса гърми с негативни коментари за България. Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна", заяви Радев.
Според него, въпреки "мрачните разкрития", България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава.

Новата коалиция довърши декларацията си пред медиите, пропусна "меки китки"


В изказване от кулоарите на Народното събрание "Продължаваме промяната - Демократична България" се обяви за гарант на демокрацията, като с това се противопоставя на "Възраждане" и сблъсъците по-рано в четвъртък (1 юни) в пленарната зала.
Кирил Петков обяви, че през последните дни има "атаки срещу парламентарната република" и показа неодобрение към репликата на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, че когато депутатите Явор Божанков и Манол Пейков (от "Продължаваме промяната - Демократична България") излязат на парламентарната трибуна, "ще ги свалим, ще ги изметем".
"Продължаваме промяната - Демократична България" използва медийното внимание, за да довърши декларацията, която Божанков започна да чете по-рано, но не довърши заради провокациите след репликата "меки китки" към "Възраждане". Този път я пропусна и посочи, че е била реакция към изказвания от място на представители на проруската партия.
"Събитията през последните дни са част от подреден план. Когато точно "Възраждане" говорят за външна намеса, знам си ги, говорят за предатели, точно хората, посочени от посланик Митрофанова. Говорят обаче и в синхрон с президента, същият президент, който ни убеждава, че Русия ще спечели войната", бяха част от думите на Божанков вместо провокативната реплика към депутати от "Възраждане".


Председателят на парламента увери, че ще има санкционирани депутати заради боя в залата


Председателят на парламента увери, че ще има санкционирани депутати заради боя в залата© Юлия Лазарова
Председателят на парламента Росен Желязков съобщи пред журналисти, че със сигурност ще бъдат наложени санкции на депутати, участвали в днешния сблъсък в пленарната зала. "Днес ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите", заяви той.
Желязков определи случката като абсолютно недопустима и изрази съжаление, че тези сцени продължават да се повтарят, като припомни, че няколко подобни сблъсъка имаше и в 48-ия парламент.
Председателят на парламента отговори на критиката на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано заяви, че Желязков е нанесъл поредния удар на парламентаризма, като е прекратил заседанието и е абдикирал от задълженията си.
"Право е на политически лидер да прави оценки. Аз съм благодарен, че БСП не се намесиха в тази ситуация. (...) Приемам на г-жа Нинова упрека, но я уверявам, че не е било насочено към БСП", заяви Желязков.

Заради пререканията в парламента заседанието беше прекратено

С гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС беше прието предложението на председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) заседанието да бъде прекратено. Като причина той посочи: "Да не се допуска повече декларативно изразяване на становища, мнения, провокации и други, които доведоха до това, на което сме свидетели."
Предвид сблъсъците заради реплика "меки китки" от Явор Божанков ("Продължаваме промяната - Демократична България") към Костадин Костадинов и Цончо Ганев от "Възраждане" иронично прозвучаха думите на Желязков към депутатите още при откриването на заседанието: "От мое има на вас пожелавам да запазим доброто дете в себе си, което не прави пакости", каза той по повод 1 юни, ден на детето.
Иначе по програма депутатите трябваше да продължат с предложение на "Възраждане" за гласуване на решение, с което правителството да бъде задължено да представи доклад какви действия е извършило, за да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика.

БСП се обяви за единствената истинска партия и обвини в предателство мандатоносителите


В изявление в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ е останала единствената истинска политическа формация в Народното събрание, и обвини преговарящата за правителство коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в предателство към избирателите, които протестираха по площадите в последните години.
Тя критикува и председателя на парламента Росен Желязков, че с прекратяването на пленарното заседание заради провокирания от "Възраждане" физически сблъсък е нанесъл "пореден тежък удар върху парламентаризма".
"БСП остана единствената българска партия, която не се кланя на всички и защитава националния интерес; социалистическа, защото се грижи за проблемите на хората, и партия, а не сбирщина и генно модифициран организъм", заяви Корнелия Нинова.
В отговор на въпрос дали би участвала в разговори за формиране на мнозинство за промени в конституцията Нинова заяви, че първо трябва да се изясни какви реформи се планират и тогава да се обсъждат възможностите.


Сблъсъци и обвинения в национално предателство в пленарната зала

Депутати от "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" влязоха в словесни и физически сблъсъци в пленарната зала още в началото на днешното заседание.
В декларация от името на проруската националистическа партия Искра Михайлова обяви, че създаването на правителство от първите две по численост групи ще бъде национално предателство, и предупреди, че ако се стигне до гласуването му, "Възраждане" ще призове симпатизантите си пред парламента, "а може и вътре". Партията вече има опит с акции с нахлуване в сградата на Народното събрание - в началото на 2022 г. на протест срещу мерките за защита от COVID-19 техни привърженици атакуваха официалния вход на парламента, но бяха отблъснати от полицията.
В отговор Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" обвини тъкмо "Възраждане" в национално предателство, обяснявайки, че партията най-често прави тъкмо това, срещу което се обявява официално и намекна за разминаването на позициите и действията им около ваксините за коронавируса, приемането на еврото и отношението към неправителствените организации.
Божанков провокира "Възраждане", използвайки израза "меки китки" и споменавайки имената на лидера Костадин Костадинов и заместника му Цончо Ганчев.
В резултат депутати от партията тръгнаха към него на трибуната, последвани от негови колеги от коалицията. Последваха размени на реплики и блъскане. Камерите показаха как Цончо Ганчев плюе по Явор Божанков (във видеото по-надолу). Председателят на парламента Росен Желязков обяви почивка. Подробности - тук.


Борисов обяви, че "Продължаваме промяната" все така настоява за политически лица в кабинета


Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви, че партията му и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" са много близо до решение за състав на бъдещо правителство.
В изявление пред медиите преди началото на пленарното заседание той подчерта, че ГЕРБ не е предлагала свои експерти за кабинета, защото "партията на промяната искат сами да си носят отговорност, включително с политически лица". Минути по-рано кандидат-премиерът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков каза, че бившите управляващи са представили свои кандидатури за министри, които и се обсъждат. Още за изявленията четете тук.

Денков: Преговорите напредват, не зная кога ще има резултат

Кандидатът за ротационен премиер от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков съобщи, че преговорите по съставянето на редовен кабинет с ГЕРБ напредват, но не можа да прогнозира кога ще бъдат завършени. Коалицията разполага с точно пет дни да постигне съгласие с ГЕРБ, тъй като вторият проучвателен мандат трябва да бъде върнат на президента в понеделник (5 юни).
В изявление преди началото на пленарното заседание Денков отрече медийните публикации, според които ГЕРБ ще получи правото да посочи министъра на вътрешните работи, но в отговор на въпрос защити предложението си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев да е финансов министър с аргумента, че не знае по-добър експерт, който може да направи два държавни бюджета в рамките на няколко месеца.
Денков увери, че с номинираната за ротационен премиер от ГЕРБ Мария Габриел ще бъдат гаранти, че няма да има нарушаване на законите, за каквото се говореше в изтеклите записи от заседание на "Продължаваме промяната".

 

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14