Новини

България отказа убежище на младия руснак, противопоставил се на Путин и режима

  01.06.2023 15:04  
България отказа убежище на младия руснак, противопоставил се на Путин и режима

Върховният административен съд не видя основания да предостави убежище на дисидента Александър Стоцкий и заключи, че Руската федерация няма да предприеме "безогледно масови репресии срещу гражданите, противопоставящи се на режима на Владимир Путин".
С решението на ВАС на практика България окончателно отказа да уважи молбата на младия руснак за предоставяне на политическо убежище, информират от "Медиапул".
Стоцкий поиска България да му осигури хуманитарен и бежански статут заради участието му в протести срещу властта в Русия и отказът му да бъде пратен на фронта в Украйна. Българският съд не е убеден, че младият руснак е заплашен от репресии в родината си.
Съмненията на Върховния административен съд дали Кремъл ще използва репресии срещу инакомислещите е интересна. Не е дна и две международни организации са изнасяли данни за ареста на протестиращи срещу отприщената от Москва война срещу Украйна. Протестите бяха потушени от полицията, а един от най-големите опозиционери на Владимир Путин - Алексей Навални, бе отровен, а след това арестуван по изфабрикувани според него обвинения. В момента Навални е в затвора.
В страната действа закон, който заплашва с 15 години затвор всеки, който нарече войната в Украйна – "война".
Стоцкий обжалва акта на агенцията, издаден през юли м.г., но губи на две инстанции – пред Административния съд в София и после и пред върховния съд. Прокуратурата също се обявява срещу искането на руснака.
Двете инстанции приемат, че няма предпоставки чужденецът да получи статут, тъй като не е било доказано, че той е преследван заради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение в страната си по произход. Съдът е преценил като недоказани твърденията му, че е участвал в няколко протеста против властта, „но не във всички“, за участие като наблюдател на изборите за руската Дума, към щаба на московските опозиционни политици А. Брюханова и П. Карманов, по времето, когато изборите били фалшифицирани; опасения, че може да бъде въдворен в затвора за политическата си дейност и моралните си принципи.Самият Стоцкий е показал в съда повиквателната си заповед, но е обяснил, че руските власти са обявили край на мобилизацията.
“Правилно първоинстанционният съд е приел, че фактите за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за “преследване, основано на различно политическо мнение (см. чл. 8, ал. 1 ЗУБ), респ. за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи. Такива твърдения обаче подлежат на доказване, което в случая не е сторено“, пише ВАС.Спрямо чужденеца няма повдигнато обвинение и той не е бил арестуван или осъждан. Казва, че е напуснал страната си легално, със самолет и с едногодишна виза, по собствено желание. Става ясно, че официалната власт няма отрицателно отношение към него.
Решението на ВАС е окончателно.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14