Свят

Италиански сенатор прочете реч в парламента, написана от чатбот

  02.06.2023 10:37  
Италиански сенатор прочете реч в парламента, написана от чатбот

Италиански сенатор изненада колегите си в парламента, като прочете реч, написана от чатбот, предаде Ройтерс. Впоследствие той каза, че е направил това, за да предизвика сериозни дебати за рисковете и възможностите на изкуствения интелект.

„Колко от нас имат способността да различат текст, създаден от човешки интелект, от потока от мисли… създадени от алгоритъм?“, попита колегите си Марко Ломбардо от центристката партия „Действие“.

Той каза, че неговата реч на тема двустранни споразумения между Италия и Швейцария е била написана от създадения от създадения от „Майкрософт“ чатбот ChatGPT. На неговия екип са били необходими няколко часа, за да въведе необходимата информация в софтуера, след което той е създал речта незабавно.

Лидерът на партия „Действие“ Карло Календа написа в Туитър, че това, което е казал сенаторът в парламента, е било неприемливо и добави: „За мен все още не е ясно дали целим напредък или регрес“.

Ломбардо каза, че е бил впечатлен от развитието на изкуствения интелект, но призова за по-добро разбиране на технологиите с цел да се постигне правилният баланс между регулации и иновации.

Италия беше във фокуса на събитията през последните месеци във връзка с усилията в световен мащаб да се въведат регулации на изкуствения интелект, след като властите в страната, защитаващи сигурността на данните, забраниха използването на ChatGPT и започнаха проверки за нарушения на правилата за поверителност, извършени от приложението.

По-рано заместник-председателката на ЕК по въпросите на технологиите Маргрете Вестагер изрази мнение, че проектът за доброволен кодекс за поведение при използването на изкуствен интелект може да бъде изготвен "в рамките на следващите седмици" и "много, много скоро" да бъде подписано окончателно предложение от индустрията.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14