Новини

Демерджиев: Установихме фалшиви регистрации на украински бежанци по хотелите

  02.06.2023 10:40  
Демерджиев: Установихме фалшиви регистрации на украински бежанци по хотелите

В днешния парламентарен ден депутатите ще разгледат на второ четене и предложения от Министерския съвет и правосъдния министър Крум Зарков Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Измененията бяха заложени за дневния ред вчера, но по идея на председателя на комисията по правни въпроси Стою Стоев от ПП-ДБ тя остана за днес.

За днес е предвиден блиц контрол, в който по правило участват премиерът и вицепремиерите, но премиерът Гъръб Донев и вицепремиерът Атанас Пеканов няма да участват, тъй като ще се включат в тържествата на Околчица. Програмата включва и три часа редовен парламентарен контрол.

„Много хора са забравили това, с което е било преди освобождението. Геният може да прескочи границите на времето. Той познава своя народ и това, което пише днес, ще е валидно и след 100, и след 150 години. Състоянието на българския народ тогава не е по-различно от състоянието на народа сега“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, изчитайки думи от статия на Христо Ботев, написана преди 148 години във вестник "Знаме".

„Днес ние не почитаме само паметта на героите. Днес не трябва да забравяме, че голяма част от нашите герои бяха предадени от собствения си народ. Дори все още не е ясно къде е гробът на Ботев, за други национални герои също не се знае това. Тъжно е, защото, когато е трябвало да избират свободата или робството, народът е избирал робския живот. Днес е ден, в който ние правим вътрешно всеки един от нас за себе си своя избор – като какъв ще живее и като какъв ще умре: като герой или като предател. В кръвта ни тече кръвта и на Ботевите четници, и на предателите“, заяви той.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ запита вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка с мъртвите души сред украинските бежанци, както и дали местните общини са помагали за този корупционен бизнес.

„Установих редица пропуски в упражняването на контрол. Над 50% са дублираните регистрации в хотелите – по едно и също време на едно и също място един човек се е намирал в повече от един хотел. Понякога се е касаело за хотели с един и същи собственик. Има настанени деца, които не са се родили към момента на настаняването. Има настанени лица, които не са пребивавали изобщо в България. Идентифицираме и разграничаваме бежанците в нужда от туристите, които почиват у нас, и когато това се случи, броят на хората, които получават закрила, рязко намаля. При първата проверка установихме близо 3000 души по-малко от 12 000, които трябваше да са там“, коментира Демерджиев.
Депутатът от „Възраждане“ направи забележка на Настимир Ананиев от ПП-ДБ за това, че се е засмял.

Ананиев излезе и обясни: „Когато едно служебно правителство управлява много повече от последния редовен кабинет и се сеща в последните дни да проверява нещо, което едва ли не е проблем. Когато се опитва да се търси под вола теле. Смешна е цялата работа, затова заех лично обяснение.“

Тошко Йорданов от ИТН също коментира: „ Тук фразата беше „Кое е смешното?“ и Смешното излезе за лично обяснение.“

Корнелия Нинова зададе въпрос към социалния министър Лазар Лазаров: За какво са ви парите от Сребърния фонд, които не са пипани от 2006 г.? Ще бъдат ли откраднати и те като онези от Здравната каса?

Министърът отговори: „Както се казва, да направя и аз реклама. В рамките на 2006 г., когато се прие Законът за сребърния фонд, аз бях едни от частиците, създали тези регламенти. Той е част от Фискалния резерв. Онова, което е предложено в удължителния закон, е по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем. На практика, онова, за което са необходими тези средства, е не само за покриване на разходите в областта на ДОО, а в абсолютно всички публични финанси. Краткият отговор – не, средствата няма да бъдат откраднати.“

„Дянков също обещаваше да ги възстанови, до ден днешен не са“, припомни Нинова и попита: „Знаете ли, че като направихме разбивка на резерва, то еня се вижда, че още през март и април сметката е отрицателна, тоест още тогава, в разрез със закона, служебният кабинет са ползвали този фонд, а сега искат със задна дата да им узаконим беззаконието. Кой ще узакони това беззаконие?“

Лазаров отговори: „Никога, по никакъв повод, не съм се срамувал от кабинетите и екипите, в които съм работил. Тук се насаждат различни лични възприятия, стремейки се да се представят като заплахи. Служебният кабинет, във всичките си действия, се е ръководел от законите на страната и интересите на народа.“

Общо 1200 акта за различен тип нарушения, свързани с превоза на пътници, са издадени през миналата година. Това заяви от парламентарната трибуна служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който взе участие в днешния парламентарен блиц контрол.

Алексиев увери, че инспекторите на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ), съвместно с други институции, извършват непрестанен контрол на пътя за превоза на пътници и товари.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14