Икономика

Има опасност от ликвидация на Български пощи

  02.06.2023 14:28  
Има опасност от ликвидация на Български пощи

Ако едно от най-големите държавни дружества "Български пощи" ЕАД не изпълни оздравителния план, има опасност да бъде ликвидирано. Тази възможност допусна служебният министър на транспорта Христо Алексиев по време на блиц парламентарния контрол.

Той припомни, че държавното предприятие получило 50 милиона лева за оздравителен план. Дигитализацията е в основата на този план.

Алексиев каза, че държавното дружество е загубило огромни средства от хакерската атака миналата година и е лишено също от пазара за доставка на стоки и услуги от редица куриерски фирми.

"Български пощи" бяха тотално избутани от пазара на куриерски услуги и при тях останаха само едни недокомпенсирани услуги като универсалната пощенска услуга, разпространение на печата и така нататък. Всичко това във времето е довело до доста тежко, сериозно финансово състояние на "Български пощи", каза той.

"Точно поради това ние трябваше да предприемем мерки, защото това финансово състояние на Български пощи не им позволява те да получат средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Тези 50 милиона, които бяха одобрени от Европейската комисия, са насочени към дигитализация, за да може Български пощи да подобри като цяло своите услуги", обясни министърът на транспорта.

"Аз смятам, че ако планът, който е в процес на подготовка, не бъде изпълнен, това ще доведе до ликвидация на "Български пощи" поради това, че аз не виждам, ако този план не бъде изпълнен, друг вариант те да бъдат спасени", каза още Христо Алексиев.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14