Новини

Втора лидерска среща за бъдещите мнозинства. Пеевски отново е главно действащо лице

  02.06.2023 15:44  
Втора лидерска среща за бъдещите мнозинства. Пеевски отново е главно действащо лице

В парламента се провежда втора лидерска среща за бъдещия кабинет. Изненадващо на нея отново главно действащо лице бе санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски.

Този път разговорите се водят в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков. В тях участват обаче не само двете коалиции зад бъдещия кабинет "Денков-Габриел", но и ДПС. В кабинета са Кирил Петков, Христо Иванов, Николай Денков, Мария Габриел, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев. Разговорите бяха прекъснати за кратко, а към 15:20 отново са подновени, пише  OFFNews.

Рано тази сутрин, след като Денков потвърди състава на кабинета, се проведе среща в кабинета на ДПС. След двучасови разговори Мустафа Карадайъ обяви, че са водени разговори за конституционната реформа, както и че партията "няма да пречи" ПП-ДБ и ГЕРБ да си направят кабинет. Това е обрат в позицията му, тъй като само три дни по-рано той заяви: "Стане ли порочната сватба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в НС като през 1997 г.

Тезата, че се говори за конституционна реформа, бе повторена от Йордан Цонев след края на втората среща. Любопитното обаче е, че днес се очакваше Николай Денков и Мария Габриел да връчат папката със структурата и състава на кабинета, а преди това да проведат и пресконференция, на която да обявят имената на министрите официално. Вместо това обаче се водят интензивни разговори с ДПС.

Според неофициална информация, която бе потвърдена от двама източници на OFFNews, може да има нови рокади в кабинета. Към момента се спори за номинацията на Емил Дечев като правосъден министър. Не се изключват и още рокади. Вчера националните органи на партиите в новата коалиция са одобри вчерашния състав. Ако има още промени, което е все по-вероятно, не се изключва ново заседание на Националните съвети за прегласуване преди връщането на мандата.

Все още не е ясно дали мандатът ще бъде върнат изпълнен още днес, или в понеделник, когато изтича крайният срок.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14