Анализи

ГЕРБ, Възраждане и ДПС си правят нова спецпрокуратура

  03.06.2023 11:15  
ГЕРБ, Възраждане и ДПС си правят нова спецпрокуратура

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, с чиито гласове вчера изненадващо следствието беше извадено от прокуратурата, на практика се опитват да възродят спецпрокуратурата. Това коментираха пред "Сега" магистрати. В момента следствието е под шапката на прокуратурата, а директорът на националното следствие е зам. главен прокурор, който дори се оказа, че формално не ръководи структурата.

С промени в Закона за съдебната власт, които не бяха минала на второ четене през правната комисия, но бяха приети на второ четене от пленарната зала, Националната следствена служба беше отделена от прокуратурата. Против гласуваха БСП и ПП-ДБ. Единствено бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков се застъпи за идеята на "Възраждане" следствието да се отдели от прокуратурата. Според него не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими. Той обаче изрази опасения, че, ако тези промени в Закона за съдебната власт се приемат, биха били противоконституционни. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък даде абсурден аргумент за разделянето - "главният прокурор и шефът на следствието да се заплашват кой кого ще убива е абсолютно недопустимо. Законодателният орган е длъжен да разтърве тези хора". Чолаков визираше конфликта между Иван Гешев и директорът на следствието и негов заместник Борислав Сарафов.

Според магистратите, с които "Сега" разговаря, от направените вчера промени не следва абсолютно нищо освен разтурването на следствието, тъй като в закона не е уредено как точно ще се случи разделянето. Ясно е обаче, че се прави опит за създаване на едно ново звено, което да се капсулира. И това се случва броени часове, след като беше обнародван механизмът за разследване на главния прокурор, чрез който в прокуратурата беше въведен някакъв демократичен контрол.

Приетият вчера законопроект беше отхвърлен на първо четене. Затова и когато беше вкаран на второ четене в правната комисия, на практика никой не го е чел - всеки текст от проекта е бил с отметка, че не подлежи на разглеждане.

Затова, според юристите, с които "Сега" говори, законът не трябва да бъде "пускан" за обнародване, а трябва да бъде върнат от президента. 

Още от миналия парламент, когато "Възраждане" вкара този закон, той беше защитаван основно от двама души - Сарафов и Рашков. ГЕРБ също са привърженици на идеята и дори опитаха да я прокарат през питане до Конституционния съд, което беше отклонено.

"Действително следствието подлежи на реформа, за да има смисъл от него, защото с вкарването му в прокуратурата то беше обезсмислено. Но няма рационалност в изпълнението. Преследват се други цели, това е напълно очевидно", коментират магистрати.

"Начинът, по който е бил приет този закон, зад това има конюнктурни цели, свързани с битката по върховете на съдебната власт, прокуратура и следствие", коментира снощи в "Панорама" и служебният правосъден министър Крум Зарков. Според него този закон е недовършен и остават редица неизяснени и неуредени въпроси.

"Няма да проработи. Очевидно е, че имаме сблъсък между главния прокурор и неговия заместник. Такъв тип дълбоки реформи, направени по този начин, имат два пътя - по-маловажният е да останат само на хартия, другият е, че след като вече имаме механизъм на контрол, ние създаваме нещо паралелно и неясно, което може да се превърне в това, срещу което довчера се борихме", каза министърът.

Той прогнозира, че е напълно е възможно Гешев да бъде свален следващата седмица, това зависи от Висшия съдебен съвет и е реалистично. "Няма място за скатаване", посочи Зарков.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14