Икономика

Ръководството на БЛС даде мандат за подписване на нов 3-годишен рамков договор с НЗОК

  03.06.2023 17:30  
Ръководството на БЛС даде мандат за подписване на нов 3-годишен рамков договор с НЗОК

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване на нов тригодишен рамков договор със здравната каса (НЗОК) при определени параметри. Това решиха делегатите на 75-ия извънреден събор на съсловната организация, който се проведе в София.

Според решението на събора, Българският лекарски съюз може да подпише новия рамков договор, ако са изпълнени определени условия, за които има постигнато съгласие с Надзорния съвет на здравната каса. 

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на Национален рамков договор за периода 2023-2025 г. са:

Да няма ограничение в броя на направленията, които личните лекари могат да издават на хронично болни пациенти, за да проследяват състоянието си при специалист. 

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място своя мобилен телефонен номер, но ще трябва да има посочен актуален такъв на лекарската практика. 

Друг параметър ще са санкциите за лекарите. Те няма да се натрупват при едни и същи нарушения, а когато нарушението е първо, ще се дава предписание, вместо да се налага глоба.

Болниците пък ще могат да прехвърлят до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип, когато за другата има чакащи пациенти, а няма свободни места. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като  изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на Събора на БЛС бяха информирани за постигнатата принципна договореност с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

Какви ще бъдат цените на медицинските дейности и в какви обеми лекарите и лечебните заведения ще ги предоставят на здравноосигурените хора, ще се договаря между БЛС и НЗОК след приемането на новия бюджет на здравния фонд. Към момента не е ясно кога ще се случи това.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14