Икономика

Сътрудничеството между България и Турция в енергетиката и транспортните проекти дава нови възможности за развитие на целия регион

  03.06.2023 19:22  
Сътрудничеството между България и Турция в енергетиката и транспортните проекти дава нови възможности за развитие на целия регион

Сътрудничеството между България и Турция в областта на енергетиката и общите транспортни проекти дава нови възможности за развитие на целия регион. Това подчерта президентът Румен Радев, който е в Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.  

На въпрос: "Очаквате ли промяна в отношенията на България и Турция?", президентът Радев отговори: 

"Първа искам да споделя, че с президента Ердоган през годините успяхме да изградим отношения на доверие и приятелство. Успяхме да постигнем осезаем напредък във важни области от нашите двустранни отношения. След посещението ми в Истанбул страната ни сключи споразумение, с което получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ от газопреносната мрежа на страната за 13 години с резервиране на капацитет от 1,5 млрд. кубически метра газ на година. Ние сме единствената страна, която успя да постигне такова споразумение. Това ни дава стабилни гаранции за сигурност на доставките за диверсификация и изгодни цени".

"С президента Ердоган поехме ангажимент и набелязахме общи мерки за значително подобряване на транспортната свързаност между нашите страни. В близките дни трябва да открием разширението на ГКПП "Капитан Андреево". Оптимизирахме за няколко месеца капацитета на единствената ЖП линия между нашите страни. Вече има обявена обществена поръчка и предстои да се подпише меморандум, той е готов, за изграждане на втора ЖП линия между Елхово, Лесово, Хамзабейли и Одрин с подкрепата на Европейския съюз. Проектира се вече изграждането на отсечка магистрала между Лесово и магистрала "Марица", така че да можем да разделим огромния поток от ТИР-ове и от влакове на две", посочи Радев.

Пред пратеник на БНР президентът каза още, че очаква новото редовно правителство да се възползва от всичко постигнато до момента в отношенията между София и Анкара и да довърши започнатото.

Президентът Румен Радев също така очаква в новия мандат на Реджеп Ердоган Турция да работи още по-усилено за опазване на външните граници на Европейския съюз от нелегални мигранти. 

"Ние имаме ясен ангажимент, специално към нашата граница, за засилване на охраната и цифрите през последните месеци мисля, че говорят за това. Но особено сега, с този нов мандат на президента Ердоган, аз наистина очаквам, че Турция ще работи още повече още по-усилено в помощта на всички ни за опазването на външно европейските граници".

Президентът Румен Радев е поел ангажимент пред премиера на Швеция, че ще говори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по темата за блокираното членство на Швеция в НАТО от страна на Турция:

"Поех ангажимент да говоря с президента Ердоган на тази тема. Мисля, че трябва да се намери по възможно най-бързия начин рационално решение. Аз съм убеден, че Турция ще реши противоречията си с Швеция и ще вдигне тази бариера, която е спуснала в момента".

При пристигането си в Анкара президентът Румен Радев разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е в турската столица за инагурацията на Ердоган. Радев и Столтенберг обмениха мнения за сигурността в региона.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14