Спорт

Григор изнесе лекция на Алтмайер и е във втората седмица на Ролан Гарос

  04.06.2023 08:00  
Григор изнесе лекция на Алтмайер и е във втората седмица на Ролан Гарос

Григор Димитров заслужи своето място в осминафиналната фаза на Ролан Гарос, след като изнесе поредното си изключително представяне в Париж и изравни най-доброто си постижение в турнира. Първата ни ракета имаше нелеката задача да се изправи срещу една от сензациите на надпреварата в лицето на Даниел Алтмайер, който спаси два мачбола и елиминира Яник Синер в 5-часова епика, но българинът с играта си в хода на сблъсъка показа, че си е написал домашното повече от добре и се поздрави с нов успех в последователни сетове, дошъл след 2 часа и 7 минути на корта - 6:4 6:3 6:1.

По този начин световният номер 29 резервира мястото си сред най-добрите 16 във френската столица, като в опит да се класира на дебютния си четвъртфинал на Ролан Гарос ще срещне победителя от мача на деня, противопоставящ 12-ия поставен Франсис Тиафо и двукратния полуфиналист Александър Зверев.

Двубоят започна по мечтан начин за най-добрия ни тенисист, който не допусна колебания в дебютния си гейм на начален удар и мигновено достигна до три поредни брейкбола, благодарение на грешки от ракетата на германеца, като оползотвори още първата си възможност. Светкавично обаче хасковлията беше напът да върне жеста на съперника си, забивайки топката на два пъти в мрежата, с което изостана с 15:40, ала остана хладнокръвен и чрез серия от страхотни сервиси затвърди преднината си, за да поведе с 3:0.

В минутите след първата почивка за мача Алтмайер видимо се пригоди към стила на нашия сънародник, при което основното оръжие в арсенала на световния номер 79 - неговият еднорък бекхенд, изпълнявян със завидна острота, заработи на пълни обороти и Димитров в старанието си да бъде по-активният тенисист взе някои необмислени решения, които доведоха до неточности, и губейки три поредни гейма, авансът му в резултата беше заличен. Въпреки случилото се, 28-ият поставен стабилизира собственото си подаване и прехвърли напрежението от другата страна на мрежата, пред което нервите на Алтмайер не издържаха, когато той сервираше при 4:5 и българинът оползотвори още първия си сетбол след впечатляваща проява в близост до мрежата, за да открие сметката си в сблъсъка.

Началото на втората част до голяма степен се оказа аналогично с това на мача, след като непоставеният тенисист наглед беше изгубил увереност в себе си и бъркаше неистово от рутинни позиции, докато Григор подхождаше със самочувствие, когато му се налагаше да завършва атаките си, и се сдоби с предимство от пробив, което затвърди, печелейки общия петия си пореден гейм. Изостанал назад в статуквото, екзекуторът на Синер повтори поведението си от успеха над италианеца и прибегна към честите си излизания на мрежата, където демонстрираше класните си волета и прекъсна серията на нашето момче.

В петия гейм се разигра любопитна ситуация, когато бившият номер три се съгласи откриващата точка да бъде преиграна, въпреки че я беше спечелил, като спортменската проява на българина беше напът да се окаже пагубна за него, след като световният номер 79 покачи качеството в ударите си и разполагаше с три брейкбола, но именно в трудния момент сервисът на хасковлията му се притече на помощ и той отстоя преднината си - 4:1. С това си действие Димитров видимо придоби още по-голяма увереност в играта си, която изразяваше под формата на непрестанно увеличаващите се в актива му печеливши отигравания, благодарение на които родният ни представител постави необезпокоявано точки на спора в сета и направи следващата крачка по пътя към победата.

Още с настъпването на третата част ясно си личеше настроението в играта на българина и той продължително държеше топката в корта, докато изчакваше да му се открие възможност за завършващ удар или както се случваха в повечето случаи, то Алтмайер сам допускаше неточност. Именно тази темпераментност на 28-ия поставен се превърна в ключа към успеха му, като с течение на времето той изцяло обезвери световния номер 79, който продължи да трупа неточности в сметката си и скоропостижно най-добрият ни тенисист се откъсна напред с аванс от два пробива.

Впоследствие напълно обратно с оглед показаното в последните минути, германецът пристъпи в предни позиции и започна да играе на ръба на риска, което му донесе аплодисментите на публиката след няколко страхотни уинъра от бекхенд, ала отличното придвижване по корта на първата ни ракета му позволяваше да е винаги една стъпка преди съперника си и той осъществи трети пореден брейк. Застанал на начален удар с идеята да подпечата триумфа си, бившият номер три изигра един от най-слабите си геймове изобщо в срещата и на практика доброволно чрез собствените си грешки предаде подаването си в актива на клей специалиста, но светкавично се мобилизира и не остави шансове на противника си да мечтае за нов славен обрат, след като още при негов сервис официализира победата си.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14