Анализи

Асен Агов: Има хора, които казват на президента Радев какво да прави

  04.06.2023 10:50  
Асен Агов: Има хора, които казват на президента Радев какво да прави

Какво обърква гражданите днес, защо президентът се държи агресивно с политици, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Асен Агов, журналист и бивш политик.

"Хората у нас се объркаха, защото дълго време не бяха осведомявани за всичко, което се случва у нас, а прокуратурата се държи като махленска охранителна организация. Гражданите се чудят как е възможно всичко това у нас, ами възможно е, защото не отиваме да гласуваме, за да има онова мнозинство, което може да изчисти тези Авгиеви обори. Ние сме си виновни, че държавата ни е в това състояние. Всъщност сегмента от хора на властови позиции, които искат корупционния модел да се съхрани, е много малък, но и много силен. Те години наред затъмняваха какво се случва в държавата, затова и днес гражданите са учудени и объркани. Объркани заради недобрата информираност са гражданите и когато гласуват за ГЕРБ. Не ги упреквам, защото, ако не се задълбочаваш в процесите и как се случва всичко в България, няма как да се ориентираш, защото никой не ти обяснява, включително и медиите, и гласуваш по най-лесния начин. Затова и последните избори не създадоха необходимо мнозинство за промени. От друга страна, всички събития напоследък създадоха крайна необходимост от съставяне на правителство."

Правителство

"В момента единствената формула, по която може да се състави правителство, е между ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ. Никога не бива да забравяме, че мнозинствата се създават от избирателите, а не от политиците. Политиците извършват онова, което им поръчват избирателите. Всеки, който гласува или не гласува, трябва да знае, че носи отговорност за това състояние в момента. Привърженици на демократичната общност в България над 60% искат правителство и то евроатлантическо. С кого да се формира такова правителство при сегашното разпределение на мандатите? Всички евроатлантици обаче диванно критикуват, че ПП/ДБ ще го правят с ГЕРБ. Според мен, вместо по цял ден да мърморят по социалните мрежи и вечно да са недоволни, по-добре да излязат и да гласуват следващия път. Сатанизацията на хората в България е много типично нещо и не е от днес. Да, Делян Пеевски вероятно е виновен за всичко, в което е упрекван, но има съдилища, които трябва да докажат това, а не ние да ги решаваме през диванни коментари и с писания във фейсбук. Аз, въпреки че разбирам проблема с Делян Пеевски, който "позволява" едва ли не съставянето на правителство днес, не съм пуснал един коментар във фейсбук срещу това. Не съм, защото моята работа, като гражданин, е да осмисля как ще гласувам и да го направя. Да, не съм щастлив от тази коалиция, но тя е необходима, с краен прагматизъм е необходима, защото, ако отидем на още едни избори, ще имаме още повече Радев – като време, присъствие, говорене, действия."

Президентът Радев и вдигнатият юмрук

"Той се сближи напоследък много с Иван Гешев, те са направо един тандем. Когато преди две седмици се постави въпросът за промени в Закона за съдебната власт, първата реакция на Румен Радев беше – не било времето сега да се сменя главният прокурор – това каза той. Той публично се намесва в политическия живот на страната, държа се крайно невъзпитано, когато връчи втория мандат. Лицемерен е, защото на срещата на върха в Кишинев каза, че "целувката между ГЕРБ и ПП/ДБ ще роди отвращение", и в същото време гласува там поредния цикъл санкции срещу Русия.

Колкото до неговия вдигнат юмрук през 2020-а, аз бях неволен свидетел на това как се организира този жест. Този жест се организира по телефона, пред очите ми, около 17 часа, в едно кафене в центъра на София. Обади му се човек с обществен авторитет и на президента му беше внушена ясно фразата "Мутри, вън". С рязък тон му казаха, че ако не го направи, никой няма да го погледне повече в очите. Тази фраза се сътвори пред очите ми. И то от хора, които са от "левицата". Тогава се обадиха пред очите ми на човек, близък до президента, когото той слуша, и му казаха да използва тази фраза.

Бях стъписан, когато после видях в новините, че той е послушал хората, които генерираха и жеста с юмрука, и фразата "Мутри, вън".

С това казвам, че има хора, които казват на президента какво да прави. И още, той го направи тогава, според мен, защото се ядоса на Гешев, а не заради убеждения. Това ясно се видя след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава се видя кой е той, защото се държа по най-безобразния начин. Това му поведение, заедно с изявлението му от понеделник, че ПП/ДБ трябва да върнат мандата, граничи с държавна измяна. Защото с тези си изявления той на практика се обявява срещу членството ни в ЕС и НАТО."

Линията "Русия"

"Тя се осъществява от малък сегмент политици, който сегмент, ако се яви с партия на избори, няма да влезе в НС. Освен това с Русия е приключено заради глупостта на Путин да нападне Украйна. Там му предстои още по-дълбоко поражение. Цялата легенда за могъщата руска армия е само легенда. Т.е. онези, които у нас разчитаха на паричните подаяния от Москва, през корупцията, които влиза в България през руски интереси, сега вече няма да могат да получават тези пари. Тези хора губят много, защото, ако излязат на свободния пазар, няма да могат да изкарат и един лев. В България съществува мнозинство от независими и свободни хора, които я правят богата. Те не се събират в руския културен център, а са тези, които не стъпват там.

Президентът на България вече принадлежи към миналото, няма друг път за него. Той си отвори врата към миналото с поведението си при връчването на втория мандат в понеделник. Той няма бъдеще нито в политиката, нито в обществения живот повече, защото се опозори по начин, по който никога не съм си представял, че средноинтелигентен човек може да постъпи. Той постъпи аморално.

"Възраждане" също не ги броя в българското уравнение на бъдещето. Всъщност голям недостатък на този голям цикъл от поредица от избори е, че направи чуваем гласът на "Възраждане", но така беше и с "Атака" преди време. Хората трябва да разберат, че единствено става въпрос за "златния пръст". Този "златен пръст" днес е необходим на Радев. "Възраждане" са необходими на Радев, защото те защитават същата теза като неговата. Да, той не я артикулира като тях – излизане от НАТО И ЕС, но и не възразява срещу това, което говори "Възраждане"."

Службите в България

"Когато дойдоха в парламента и чухме как говорят шефовете им, те всъщност доказаха, че трябва да бъдат сменени, както се говореше в така наречения "скандален" запис от заседанието на ПП. Да не говорим, че нямат място въобще в пленарна зала. Те обслужват Радев и гледат с поклони към президента да си запазят местенцето."


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14