Новини Свят

Представители на Турция и Швеция ще обсъдят шведската кандидатура за НАТО в седмицата след 12 юни

  04.06.2023 21:00  
Представители на Турция и Швеция ще обсъдят шведската кандидатура за НАТО в седмицата след 12 юни

Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата след 12 юни за нови дискусии по шведската кандидатура за членство в НАТО, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес в Истанбул, предадоха Ройтерс и АФП. Столтенберг не уточни мястото, на което ще бъдат проведени разговорите. Според Ройтерс срещата ще бъде с участието и на Финландия.

След срещата с Ердоган Столтенберг заяви, че Швеция е изпълнила турските изисквания, за да се присъедини към НАТО и е допълнила законодателството си, за да отговори на безпокойствата на Турция в областта на сигурността, съобщи ДПА. Нови антитерористични закони влязоха в сила в Швеция в четвъртък, които правят незаконно участието, финансирането и подкрепата за терористични организации, отбелязва агенцията. 

"Стокхолм предприе значителни, конкретни стъпки, за да отговори на опасенията на Турция и изпълни задълженията си, включително изменение на шведската конституция, прекратяване на оръжейното ембарго и засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма, включително срещу ПКК", заяви Столтенберг.

Наричайки Турция важен и високо ценен съюзник, генералният секретар на НАТО похвали приноса на страната за мироопазващата мисия на НАТО в Косово, включително за подкрепленията след неотдавнашните размирици в Северно Косово, се казва в прессъобщение в официалния сайт на НАТО.

Той също така благодари на Анкара за приноса ѝ към обучението на НАТО за иракските сили, за предварителното изпращане на войски в многонационалната бойна група в Унгария и за силната подкрепа за Украйна, включително чрез ръководството на инициативата "Черноморско зърно". Столтенберг поздрави президента Ердоган за преизбирането му и за високата избирателна активност от турския народ, се допълва в съобщението.

Както съобщава Анадолската агенция, срещата между Столтенберг и Ергодан в двореца Долмабахче е продължила около час и е била при закрити врата. На нея са присъствали още новият външен министър на Турция Хакан Фидан, новият министър на отбраната Яшар Гюлер, прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън и представители на НАТО.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14