Свят

Зеленски: Русия използва мрежа от доставчици, за да заобикаля международните санкции

  05.06.2023 08:32  
Зеленски: Русия използва мрежа от доставчици, за да заобикаля международните санкции

Русия използва мрежа от доставчици, за да избегне международните санкции, целящи да ѝ попречат да произвежда ракети и други оръжия, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Във видеообръщението на Зеленски се казва, че неназовани страни и компании помагат на Москва да се сдобива с технологии, особено за производството на ракети. Русия е изстреляла стотици ракети срещу украински цели от октомври насам.

"За съжаление, терористичната държава успява да използва технологиите на света чрез мрежа от доставчици, като успява да заобиколи международните санкции", каза Зеленски. Украйна, добави той, е добре запозната с всички усилия на Русия да заобиколи санкциите и ще се стреми да гарантира, че "в руските ракети няма продукти на свободния свят", пише БТА.

През април високопоставен помощник на Зеленски заяви, че украинските сили откриват все повече компоненти от Китай в руските оръжия, използвани в Украйна, тъй като западните доставки са прекъснати от санкциите. Китай отрича да изпраща военно оборудване на Русия, припомня Ройтерс.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14