Свят

Нетаняху назначи за медиен съветник журналист, нарекъл Байдън негоден

  05.06.2023 13:04  
Нетаняху назначи за медиен съветник журналист, нарекъл Байдън негоден

Израелският премиер Бенямин Нетаняху назначи нов медиен съветник, който е критикувал президента на САЩ Джо Байдън в Туитър, съобщи вестник "Аарец", цитиран от Асошиейтед прес.

агенцията отбелязва, че назначението идва в момент, когато отношенията между Съединените щати и Израел са обтегнати.

Гилад Цвик, журналист от консервативна израелска телевизия, е наричал в свои туитове Байдън "неспособен" да управлява и е казвал, че той "бавно, но сигурно унищожава Америка". Цвик също така е намеквал, че подкрепя неверните твърдения на президента Доналд Тръмп, че изборите в САЩ през 2020 г. са били фалшифицирани. Днес стези туитове все още бяха онлайн, посочва АП.

Както кабинетът на Нетаняху, така и Цвик не отговориха веднага на молбата за коментар, предаде АП. Преди това Цвик е работил за "Израел Хайом" - всекидневник, подкрепящ Нетаняху.

Назначението на Цвик идва в момент, когато връзките между Израел и най-близкия му съюзник - САЩ, са обтегнати заради спорния план на израелското правителство за реформиране на съдебната система и заради ултранационалистическия характер на правителството, пише БТА.
Байдън публично изрази загриженост за плана на правителството на Нетаняху за промяна на съдебната система, който предизвика масови протести, продължаващи ежеседмично, дори и след като планът беше спрян.

На фона на напрежението Байдън досега отказваше на Нетаняху обичайната покана за посещение в Белия дом след изборната му победа в края на миналата година.

Критиците обвиняват Нетаняху, че той открито подкрепя републикански кандидати за президент на САЩ, както и речта му пред Конгреса през 2015 г., която беше възприета като пренебрежение към администрацията на Обама във връзка с ядреното ѝ споразумение с Иран. Нетаняху твърди, че връзката на Израел със САЩ е неразрушима, и омаловажава всякакви разриви като разногласия между приятели, отбелязва АП.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14