Новини

Николай Денков: Детската ми мечта не бе да съм премиер в тежка криза и с разделено общество

  06.06.2023 13:58  
Николай Денков: Детската ми мечта не бе да съм премиер в тежка криза и с разделено общество

  • Ако приоритетите бъдат подменени или плануваните промени тръгнат в грешна посока, ще си подам оставката, закани се академикът.
  • Няма по-подходящ партньор на европейските институции от доскорошния български комисар, каза той за Мария Габриел

В словото си пред депутатите кандидатът за премиер посочи, че с ГЕРБ-СДС са си поставили задача да прекъснат дългата поредица от безплодни избори и да сложат край на политическото безвремие. И изтъкна, че предлагат експертиза и смелост да взимат тежки решения и да носят отговорност за тях.

"Положихме максимални усилия, за да не ходим за 6 поредни избори. Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото има нужда от редовно правителство и да придвижим България към европейско развитие", заяви акад. Денков.

"Това е кауза, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа", каза Денков. Той добави, че тежката ситуация е родила идеи, неизползвани в България, но работещи в други държави. Денков заяви, че с ГЕРБ-СДС ще управляват поне 18 месеца. "Надяваме се и 4 години. Договорихме се кабинетът да бъде ръководен от премиер и вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца", посочи Денков.

Като приоритети той отново посочи спешното приемане на редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, влизане в Шенген и еврозоната, работа със социалните партньори с фокус върху наука и иновации, приемането на комплекс от антикорупционни мерки, засилване на контрола по границата заради засиления мигрантски натиск. Ще има и мащабна информационна кампания, която да опровергае дезинформацията за въвеждането на еврозоната.

Че има реален контрол в борбата с нелоялните търговски практики, продължаваме на политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на енергия, а българското земеделие ще е национален приоритет - чрез целеви субсидии за малки и средни производители.

"С Мария Габриел ще носим отговорност за този кабинет и знаем колко трудно ще бъде. Нямаме илюзии в това отношение, но можем да направим много полезни и устойчиви неща за България", увери Денков.

"Детската ми мечта не е била да съм премиер на държава в тежка политическа криза и с дълбоко разделено общество. Беше да съм учен и успях да я реализирам. Поемам този риск, и ви уверявам - ако приоритетите бъдат подменени или плануваните промени тръгнат в грешна посока, ще си подам оставката", закани се академикът.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14