Свят

Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ Каховка

  06.06.2023 15:11  
Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ Каховка

Руските сили са взривили водноелектрическата централа "Каховка" в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на съоръжението, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) руски терористи са извършили вътрешна детонация на конструкцията на ВЕЦ "Каховка". Около 80 населени места се намират в опасната зона" на причиненото впоследствие наводнение, уточни той в "Телеграм".

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" не представлява пряка заплаха за електроснабдяването в страната, заяви украинското министерство на енергетиката. "Експлозията... не е оказала пряко влияние върху ситуацията в енергийната система на страната. Няма заплахи за стабилността на електроснабдяването", се казва в изявление на ведомството. "Произведената електроенергия е достатъчна, за да задоволи нуждите на потребителите", заяви министерството.

Според говорител на Оперативното командване "Юг" на украинската армия Русия е извършила взрива, за да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация областният център Херсон не е претърпял сериозни щети, но улиците на града са наводнени.

Разрушението на язовира "Нова Каховка" представлява нов етап от руската агресия заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов.

Той твърди, че Русия е преминала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна чрез т. нар. пропагандни митове към открито обявяване на истинските цели - "да разруши напълно Украйна, да убива украинци, да унищожи икономиката" и гражданските "животоподдържащи структури".

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че Киев е отговорен за нападението срещу язовира и го е направил, за да отвлече вниманието от неуспехите на контраофанзивата в източната част на страната. Във видеообръщение, публикувано в "Телеграм", той отбеляза, че няма да се наложи голяма евакуация в резултат на разрушената стена на язовира.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка обаче съобщи, че целият град вече е под вода, а официални представители в Москва уточниха пред агенция ТАСС, че района на града е обявено извънредно положение.

Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заради взрива на язовир "Нова Каховка"

Според руската агенция, която цитира службите за спешна помощ, Украйна е нанесла удара с крилати ракети с голям обсег "Сторм Шадоу" (Storm Shadow), които са били доставени на Киев от Великобритания.

Ситуацията в Запорожската АЕЦ не е критична след разрушаването на язовира, заяви ръководителят на на украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин. Той отбелязва, че спадът на нивото на водата в съоръжението няма да се отрази пряко на нивото на водата в охлаждащите басейни на съоръжението за съхранение на отработеното ядрено гориво.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е имала "очевиден" мотив да атакува ВЕЦ "Каховка", тъй като нападението може да създаде "непреодолими пречки" за очакваната контраофанзива на Украйна, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

"На огромна територия ще бъде унищожен целият живот, много населени места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални щети на околната среда", написа Подоляк в "Туитър".

Районът в по-голямата си част е окупиран от руски войски, които са контролирали и разрушената електроцентрала до язовира, а оттам и нивото на язовира. Регионалната столица Херсон, разположена по-надолу по течението, е под украински контрол.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14