Свят

Великобритания и Германия осъдиха унищожаването на язовира Нова Каховка

  06.06.2023 20:05  
Великобритания и Германия осъдиха унищожаването на язовира Нова Каховка

Великобритания осъди нападението срещу украинския язовир "Нова Каховка", определяйки го като "отвратително деяние" и потенциално военно престъпление, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Унищожаването на язовира "Каховка" е отвратително деяние. Преднамереното нападение срещу чисто гражданска инфраструктура е военно престъпление", заяви в Туитър британският външен министър Джеймс Клевърли.

Унищожаването на язовира "Нова Каховка" става на фона на ескалацията на насилието в Украйна и съответства на стратегията на руския президент Владимир Путин за нападения срещу граждански обекти, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц. "По тази причина това е нещо, което има ново измерение, но пасва на начина, по който Путин води тази война", добави той в интервю за Ве Де Ер.

По тази причина е още по-важно Германия да продължи да подкрепя Украйна колкото се наложи, добави той. Канцлерът подчерта, че Берлин следи със загриженост ситуацията около АЕЦ Запорожие след унищожаването на язовира, който е доставял вода на електроцентралата.

По данни на МААЕ няма пряка заплаха за сигурността на централата.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили са взривили язовира от вътрешността на обекта и добави, че Москва трябва да бъде държана отговорна за "терористично нападение".
Според украински военен говорител целта на Русия е била да попречи на украинските сили да прекосят р. Днепър, за да нападнат руските сили, отбелязва БТА.

Назначените от Русия чиновници в района дадоха противоречиви сведения, като някои обвиниха за случилото се обстрел от страна на Киев, а други заявиха, че язовирът се е повредил от само себе си. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Украйна е саботирала язовира, за да отвлече вниманието от неуспешната си контраофанзива.

В резултат на унищожаването на язовира в р. Днепър са изтекли 150 тона машинно масло, предупредиха украински представители, като предупредиха за голям риск за околната среда. "Има и риск от ново изтичане на машинно масло", предупреди Даря Заривна, медийна съветничка на ръководителя на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

"Градът е наводнен", заяви пред руската телевизия Владимир Леонтиев, кмет на град Нова Каховка.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14