Икономика

Асен Василев обяви каква ще е първата му задача като министър на финансите

  06.06.2023 20:25  
Асен Василев обяви каква ще е първата му задача като министър на финансите

Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание – той ще е с 3 % дефицит и без увеличение на данъците.

Това анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност в Министерството на финансите. По отношение поемането на нов дълг в бюджета, министър Василев каза, че първо трябва да види разчетите, но заяви, че предложеният сега дефицит ще намалее и би следвало и размерът на дълга също да намалее.
Внесеният в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължение на удължителния закон за бюджета вече мина на първо гласуване на заседание на Комисията по бюджет и финанси и финансовият министър коментира, че ще е необходимо той да бъде приет, за да има време за приемането на закона за бюджета за 2023 г., доколкото процедурата предполага това да отнеме 5-6 седмици.

Бившият служебен министър на финансите Росица Велкова, в отговор на въпрос в какво състояние е държавата хазна, каза, че във фискалния резерв има 10 млрд. лв., служебното правителство вече е внесло базов бюджет с висок дефицит, но той ще бъде базата, за да може да се преработи закона, според решенията, които ще вземе редовният кабинет.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14