Новини

Премиерът Денков с призив към Румен Радев: Да заровим томахавките

  06.06.2023 20:19  
Премиерът Денков с призив към Румен Радев: Да заровим томахавките

Нямаше изненади в Народното събрание (НС) днес. За мен и за моите колеги беше ясно, че някои партии си правят предизборна кампания, а за други това е единственият начин да бъдат забелязани. Ние се стремим да спазваме добрия тон. Най-спешната задача на кабинета е да предложим нов бюджет. Друга много спешна задача е да бъдат съставени екипите на всички министерства. Освобождаването на зам.-министрите блокира отчасти работата на кабинета. Трябва да сглобим екипите в най-кратки срокове, за да можем да работим. Това заяви новоизбраният министър-председател акад. Николай Денков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Не завиждам на министъра на образованието Галин Цоков. Администрацията е сравнително добра. Така че родителите могат да са спокойни, че няма да има забавяния“, увери премиерът.

„Има решение на НС за военна помощ за Украйна. Не знам дали България е изпратила такава. Работа на военния министър да провери какво е било предприето“, посочи акад. Денков.
Той определи като дезинформация твърденията, че България ще изпраща военна сила в Украйна.

„Службите трябва да работят за България. Не предвиждаме чистка. Ще се види кой как е работил. Има проблеми със службите“, призна Николай Денков. Той припомни, че седмица преди войната в Украйна службите са заявили, че не се очаква инвазия. „Или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или не са докладвали на НС. Председателят на ДАНС си позволи непрофесионални квалификации“, изтъкна той.

„Всяка институция трябва да уважава другата. Разочарован съм от начина, по който подходи президентът Румен Радев днес. Не е негова работа да коментира дали ще се реализира мандата. Той премина границите на институционалното уважение с неуважението към химна. Надявам се да се потърси начин на уважение, за да могат институциите да работят. Призовавам го да заровим томахавките“, заяви новият министър-председател. Според акад. Денков в противен случай това би пречило на работата на кабинета. Той определи случилото се преди предаването на властта, като саботаж.

„Ако не работим в правилната посока и с правилното темпо, няма как да се случи нищо добро. Обезпокоява ме, че служебните министри не посочиха някъде да има проблем. В сектор „Енергетика“ няма никакъв напредък през последните месеци. Ако се окаже, че нямаме изготвен проект за енергийната бедност, това би създало проблем. Трябва да видим къде има изоставане. Нека да видим какво е истинското състояние на държавата“, призова той.

„Това правителство съществува, защото двете коалиции се съгласиха, че могат да работят заедно и да подкрепят това правителство. Работата ще бъде трудна, защото всеки ден ще имаме нужда от подкрепа. За реформи в съдебната система трябва 2/3 от депутатите в НС. Нормално е да се разговаря и с ДПС. Искаме да направим правосъдна реформа, за да може този, който е направил престъпление, в сравнително кратко време да получи правосъдие. Ние не сме трибунал“, обясни премиерът Денков.

„Няма значение гласът на Делян Добрев. Аз знам, че ще бъдем следен във всяко едно действие. В това няма нищо чудно. Важното е, че и НС и МС да се съсредоточат върху програмата си“, каза още той.

„Бях излъчен от Парламентарната група, за да бъда гарант за това, че промените, заради които се съставя правителство, вървят в правилната посока. Ако започнем да променяме приоритети, тогава няма да има смисъл от продължаване на живота на НС и МС. Утре следобед ще имаме редовно заседание на МС“, каза още акад. Николай Денков.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14