Новини

Румяна Коларова: Служебният кабинет е големият проблем на българската демокрация

  06.06.2023 22:38  
Румяна Коларова: Служебният кабинет е големият проблем на българската демокрация

Българският президент има голяма власт и по време на служебните кабинети ние имаме еднолична власт. Служебният кабинет е големият проблем на българската демокрация”. Това заяви политологът Румяна Коларова в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS.

Тя влезе в остър спор с политолога Слави Василев по повод президентските правомощия, постигането на консенсус и евроценностите. „Не мисля, че деполитизирането е някаква характеристика на президента, макар че в армията той е трябвало да бъде деполитизиран”, каза Коларова.

В отговор на въпрос политологът Слави Василев каза, че не е редно президентът да предпочита определена партия. „В духа и смисъла на пряко избрания от народа президент е да афишира политическа воля. Президентът, ако иска да е политически образ, който да ползва авторитета, даден му от прекия вот, е длъжен да го прави така, както Радев го прави. И вдигнатият юмрук след влизането на прокуратурата в сградата на президентската администрация, и поведението му с акад. Николай Денков преди дни са политически послания, които изразяват една теза, която дали се споделя или не и колко се споделя, е въпрос на мнение”, каза Василев.

Според Коларова ролята на президента е да помогне постигането на базов консенсус. Тя призова президентът да се замисли накъде е тръгнал, защото от партия „Възраждане” го подкрепят, а те отричат европейските ценности.

Според Слави Василев е изкуствено създаден нератив, че едва ли не България има опасност да завие към Евразия. „Думите на президента, че Крим е руски се ползват, за да внесат страх в обществото, че едва ли не той е прокремълски настроен. Това е толкава лишена от съдържание теза…”, каза Василев.

По думите на Румяна Коларова всяка теза за неутралност е отказ от обвързване с ЕС.

Тя разказа за две инициативи на президента Росен Плевнелиев, които не са продължени от Румен Радев. Едната е за срещата на президентите, другата – за президентската библиотека, която обединява книги и документи. „ Защо този човек отказа да поддържа инициативата за президентската библиотека и за срещата на президентите”, запита Коларова.В отговор Василев каза: „президентът Плевнелиев позволи Бойко Борисов да му вземе службите. Самият факт, че той не се кандидатира, беше най-умното нещо, което направи. Базовият консенсус е в обществото, не президентът да кара партиите да постигат консенсус в обществото. Той не е обединител на партиите, а на нацията”.

В отговор на Коларова заяви: „БСП оставиха службите под контрола на президента, като бяха наясно, че с администрацията, която президентът има, той не може да контролира службите. „Сергей Станишев създаде ДАНС, за да упражнява контрол”
 

Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14