Свят

Около 42 000 души са изложени на риск след срутването на язовирната стена на Нова Каховка

  07.06.2023 08:06  
Около 42 000 души са изложени на риск след срутването на язовирната стена на Нова Каховка

Около 42 000 души са изложени на риск от наводнения в контролираните от Русия и Украйна зони по поречието на река Днепър след срутване на язовирна стена. Съветът за сигурност на ООН се събра на заседание да обсъди случилото се. Язовирът снабдява с вода и Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че организацията не разполага с независима информация за обстоятелствата около станалото. 

Той обаче посочи, че ООН и партньорите й вече изпрашат помощи в координация с правителството в Киев, включително чиста питейна вода и таблетки за пречистване на замърсена вода. 

Заместникът на Гутериш по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза, че разрушаването на язовира представлява сериозен удар по производството на храни в района. Освен това то носи риск мини и експлозиви да бъдат отнесени от водата в други райони, които преди това са смятани за безопасни. 

След експлозията, станала в 3 ч. предишната нощ, река Днепър повиши нивото си, а близки до язовира населени места, които са вероятна цел на украинска контраофанзива, бяха наводнени. Хиляди хора бяха принудени да бягат. 

А Украйна и Русия се обвиняват взаимно за срутването на стената на огромния язовир. 

Трябва незабавна и максимална реакция на руския терор, заяви украинският президент Володимир Зеленски. В специално обръщение към света той каза, че подобно екологично престъпление не може да се случи в резултат просто на обстрел.

По-рано Зеленски заяви, че унищожаването на Каховското водохранилище свидетелства за това, че руската страна възнамерява да избяга от Крим:

“Ще намерим начин да възстановим нормалния живот в нашата страна след изгонването на руските окупатори.  Фактът, че Русия съзнателно унищожи водохранилището, която е критично важно, особено за водоснабдяването на Крим, свидетелства за това, че окупаторите вече са осъзнали, че ще им се наложи да бягат от там”.

Разрушаването на стената на язовира Каховка няма да повлияе на украинските военни планове, каза още Зеленски.

Кремъл нарече взривяването на язовирната стена "планиран саботаж" и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу украинците са взривили централата, за да предотвратят настъпление на руската армия срещу позициите им на западния бряг на Днепър.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14